Dr. Hossó Andrea közgazdász: A koronavírus helyzet kezelése veszélyezteti a demokráciát

Hossó Andrea, Londonban élő közgazdász többször szólalt meg Kovács Anita szerkesztő mikrofonja előtt a Karc FM Rádió különböző műsoraiban (Regiszter, Karcolat).
2020.11.23-án a Regiszter c. műsorban a közgazdász a koronavírus járványnak, illetve a járvány állami kezelésének a vállalkozásokra gyakorolt hatását elemezte. A beszélgetés alapja a közgazdásznak a Telegraph-ban megjelent írása volt.Néhány megállapítás a cikkből, illetve a beszélgetésből:

A túléléshez és a demokráciához is vállalkozások kellenek.
Ha a kisvállalkozási szektor megszűnik, ez egy parancsuralmi rendszer képét vetíti elénk. Így volt ez a kommunista hatalomátvétel idejében is.
Jelenleg óriásvállalatok uralják az információs piacot, és ezek kényük-kedvük szerint cenzúráznak (Youtube Google, Facebook, Twitter).
A jelenlegi helyzet tönkreteszi a kis- és közepes vállalkozásokat, a monopóliumok vagyona viszont hihetetlen mértékben megnő. Pl. az Amazon vagyona az elmúlt hónapokban több tíz milliárd dollárral növekedett. A másik oldalon ezrével szűnnek meg a kisvállalkozások, és ezek jó része már a korlátozások megszüntetése után sem fog újraindulni. Az USA-ban júliusig 170 ezer vállalkozás szűnt meg, feltehető, hogy azóta ez a szám növekedett. Ugyanez van a mezőgazdaságban is.
A demokrácia állapotát vizsgáló szervezet, a Freedom House szerint romlott a demokrácia helyzete a vírusválság óta.

Sokkal helyesebb volna a lezárások (lockdown) helyett a valóban veszélyeztetett rétegek, nevezetesen az alapbetegségekkel küszködő idősek védelmére fókuszálni.
Ilyen értelemben foglalt állásat a közelmúltban a WHO is.

“Mi az Egészségügyi Világszervezetnél nem támogatjuk a lezárásokat (lockdown), mint a vírus elleni védekezés elsődleges eszközét” – így Dr. David Nabarro, a WHO Covid-19 ügyben illetékes szakértője. “A lezárásoknak csak egy következménye van, amelyet soha, soha nem szabad kicsinyíteni, ez pedig az, hogy a szegényeket még szegényebbé teszi.” Hasonlóképpen nyilatkozott Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője: “From the data we have, it still seems to be rare that an asymptomatic person actually transmits onward to a secondary individual,…it´s very rare“. “Úgy tűnik, nagyon ritka, hogy egy tünetmentes személy továbbadja a fertőzést. Nagyon ritka…” 

Hossó Andrea utalt a Great Barrington nyilatkozatra, amelyet több neves orvosprofesszor kezdeményezett, és igen sok epidemiológus, mikrobiológus és orvos írt alá.

Végül emlékeztetett a Klaus Schwab által alapított Világgazdasági Fórumra, amely immár leplezetlenül követeli a “Great Resetet”, a nagy újrakezdést, azaz a monopóliumok további térnyerését, a demokrácia felszámolását, a magánszemélyek kínai kommunista típusú ellenőrzését és nyomonkövetését.

Kovács Anita kérdésére, hogy mennyiben segítik a kisvállalkozásokat az állami mentőcsomagok, Hossó Andrea úgy válaszolt, ezek enyhítik a helyzetet, de nem oldják meg.

Gratulálunk úgy a szerkesztőnek, mint a riportalanynak.

A beszélgetés hangfelvétele itt érhető el.

2020. november
Király József

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük