Teszteljük tudásunkat! Melyik a majomhimlő?

Közlünk néhány fényképet bőrkiütéseket okozó betegségekről.
Kérdésünk: Melyik ezek közül a majomhimlő?
1
2
3
4
5
6
7
8
9

És íme a megfejtések:

1, A bárányhimlő (latinulvaricella) az egyik leggyakoribb és legragályosabb, cseppfertőzéssel terjedő vírusos gyermekbetegség.
2 Övsömör; A betegséget a bárányhimlőért is felelős varicella-zoster vírus (VZV) okozza, mégpedig olyan módon, hogy a bárányhimlő (rendszerint gyermekkori) átvészelése után a vírus később aktiválódik.
3, A herpes simplex a szájat (1. típus) és a genitáliákat (2. típus) érintő vírusfertőzés. Képünkön a 2. típus okozta tünetek. 
4, MCV: Molluscum-contagiosum-Virus. Fertőző, de nem veszélyes himlőfajta. Általában gyerekeknél lép fel, és néhány hónapon belül kezelés nélkül elmúlik.  
5, Pattanás, mitesszer. Elzáródott zsírmirigyek okozzák, jellemzően pubertás korban jelentkezik, de vegyi irritációk is kiválthatják.
6, A herpes simplex vírus (1. típus) tünetei.
7, A bőr allergiás reakciója, nem fertőző betegség. Egyes személyek bizonyos allergén anyagokra ilyen módon reagálnak.  
8, Rózsahimlő A rózsahimlő, más néven rubeola (latinul rubella vagy roseola), enyhe tünetekkel, egyebek között mérsékelt lázzal, végtagfájdalmakkal, nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók  megduzzadásával és kiütéssel járó ragályos vírusfertőzés
9, Skarlát; régies nevén vörheny; egy baktérium –  a Streptococcus pyogenes – baktérium által okozott akut fertőző betegségCseppfertőzéssel terjed. Kb. egy hét lappangás után láz, torokfájdalom, nyaki nyirokcsomó duzzanat, majd pontozott, apró elemű bőrkiütés lép fel.

Az információk forrása: Wikipédia, illetve Wolfgang Wodarg honlapja. 

2022. június
Király József

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük