Madárinfluenza – hogyan is volt ez 2006-ban?

René Gräber német természetgyógyász és blogszerkesztő napokban számunkra elküldött hírlevele alapján készítjük ezt a bejegyzést. A szerző honlapja: https://renegraeber.de/.

A madárinfluenza-vírus szarvasmarhákban való amerikai elterjedése miatt egy európai országcsoport “elővigyázatossági intézkedésként” 665 000 adag vakcinát rendelt a H5 vírus (madárinfluenza) ellen. Az uniós közbeszerzési hatóság 15 ország nevében kötött szerződést a brit Seqirus gyógyszergyártó céggel – jelentette be az EU Bizottsága. Az első adagokat a finnországi baromfifarmokon dolgozóknak szánják.

A hivatalos álláspont (Stella Kyriakides egészségügyi biztos szerint) az, hogy bár a madárinfluenza által a lakosságra jelentett veszély jelenleg alacsony, fontos a nagyobb kockázatnak kitett emberek védelme is. A baromfiiparban és a mezőgazdaságban dolgozók mellett az állatorvosokat is be kellene oltani. Ismerjük a “védekezés” érvét.

A H5N1 madárinfluenza vírus jelenleg az USA-ban terjed, és (állítólag) a tejtermelő állományokat is érintette. Embereknél is előfordultak elszigetelt fertőzések, de ezek enyhék voltak, és nem mutatták ki az emberről emberre történő átvitelt – legalábbis erről számolt be a Deutsches Ärztblatt című német orvosi folyóirat 2024. június 11-én.

A szerződés értelmében a most elfogadott vakcinaszállítások a következő négy évben további 40 millió adaggal bővíthetők. Míg Finnország és Franciaország az aláírók között van, Németország állítólag (még) nem írta alá a szerződést.

INFO: Megsemmisített korona-vakcinák

Gyors emlékeztető: Németországban mintegy 36,6 millió adag koronavírus elleni vakcina szavatossága lejárt, és azt meg kellett semmisíteni. Ezek főként a Moderna gyártótól származó vakcinák.

Az egy adagra jutó költségek változóak, de egy adag a Modernától körülbelül 37 amerikai dollárba került. Eszerint a lejárt 36,6 millió adag ártalmatlanítása 1,35 milliárd dollárba kerülhetett.

A becsült költségek még növekedhetnek, ha az alacsony kereslet miatt további adagok is elérik az eltarthatósági időt.

H5N1 madárinfluenza – ismerős valahonnan?

Először néhány hivatalos adat/információ:

A H5N1 vírust, más néven madárinfluenza-vírust először 1996-ban azonosították a kínai Guangdongban élő lúdpopulációban. A vírustörzs azóta többször okozott járványokat baromfiállományokban és alkalmanként emberekben, ami komoly aggodalomra adott okot egy esetleges világjárvány miatt. A H5N1 vírus első dokumentált átvitele emberre 1997-ben történt Hongkongban, ami jelentős, több halálos áldozattal járó járványhoz vezetett, és felhívta a nemzetközi figyelmet a vírus veszélyeire.

Rövid kronológia (hivatalos):

  • 1997 – Hongkong: Összesen 18 ember fertőződött meg, közülük hatan meghaltak. A járvány miatt mintegy 1,5 millió csirkét és más baromfit kellett selejtezni a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.
  • 2003 – Ázsia: Több ázsiai országban, köztük Vietnamban, Thaiföldön, Kambodzsában és Indonéziában is több járványkitörés volt. Ezek a kitörések mind a baromfit, mind az embert érintették, és a vírus terjedésének megfékezése érdekében nagyszámú baromfi leölését eredményezték.
  • 2004 – Délkelet-Ázsia: Nagyszabású járványkitörés érintett több délkelet-ázsiai országot, köztük Vietnamot és Thaiföldet. Számos emberi fertőzésről és halálesetről érkezett jelentés.
  • 2005 – Világszerte: A vírus Ázsiából átterjedt Európába, Afrikába és a Közel-Keletre. Olyan országok, mint Törökország, Egyiptom, Nigéria és számos európai ország jelentett járványkitörést baromfik és vadmadarak körében. Néhány ország emberi megbetegedésekről is beszámolt.
  • 2006 – Afrika és Európa: Számos afrikai és európai ország jelentett járványkitörést baromfik és vadmadarak körében. Nigéria jelentette az első esetet a szubszaharai Afrikában.
  • 2007 – Európa és Afrika: További járványkitöréseket jelentettek Európából és Afrikából. Németországban és Franciaországban több megbetegedés történt vadon élő madarak és baromfi esetében.
  • 2013 – Kambodzsa: Kambodzsában súlyos járvány tört ki, amely számos emberi fertőzéshez és halálesethez vezetett.
  • 2014 – Egyiptom: Egyiptomból a H5N1 emberi megbetegedések számának növekedését jelentették, és több halálesetet is regisztráltak.
  • 2021 – Ázsia és Európa: A H5N1 vírus újabb kitöréseit jelentették vadon élő madarak és baromfik körében Ázsia és Európa több országából.

[Közzétevő: A H5N1 madárinfluenzavírus körüli furcsaságokat már viszonylag korán, 2006-ban tematizálták világszerte. Ennek példáját mutatjuk be mellékelt oldalunkon. Az ott szereplő szerzők már 18 évvel ezelőtt rámutattak a PCR-es víruskimutatás gyenge pontjaira, a médiák orkesztrált pánikkeltésére és rémhírterjesztésére, valamint arra, hogy az USA politikai gépezete, nevezetesen Donald Rumsfeld Gilead Sciences fő részvényes és USA védelmi miniszter hogyan használta fel hivatali pozícióját a madárinfluenza-pánik és a saját oltóanyagbiznisz terjesztésére.]

A TAMIFLU története

Először is a hivatalos verzió:

A Tamiflu a márkanév, a hatóanyag neve Oseltamivir. Ezt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 1999-ben engedélyezte. A Gilead Sciences biotechnológiai vállalat fejlesztette ki, és a Roche forgalmazza. A Gilead Sciences-ről alább olvashat bővebben – mert mindjárt izgalmas lesz.

A Tamiflu egy vírusellenes gyógyszer, amelyet az A és B influenza kezelésére és megelőzésére használnak. Úgy működik, hogy gátolja a vírus szaporodását a szervezetben, ezáltal csökkenti a betegség súlyosságát és időtartamát (hivatalosan legalábbis). A Tamiflu-t a szezonális influenza kezelésére, valamint a világjárványok, például a H5N1 madárinfluenza és a H1N1 sertésinfluenza leküzdésére használták.

És ezzel elérkeztünk a 2008/2009-es sertésinfluenzához, amikor a Tamiflu Németországban igazán “felkapott” volt. Angela Merkel akkoriban a kamerák előtt is megemlítette a márkanevet. Nem a hatóanyag nevét, hanem a márkanevet.

Magáról a Tamifluról itt írtam részletesebben:
https://naturheilt.com/blog/tamiflu-begehrt-aber-wirkungslos/

Donald Rumsfeld és a Gilead Sciences

Emlékszünk még?

Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi miniszter jelentős kapcsolatot ápolt a Gilead Sciences-szel:

Donald Rumsfeld 1997 és 2001 között a Gilead Sciences igazgatótanácsának elnöke volt, mielőtt védelmi miniszter lett George W. Bush kormányában.
A Gilead Sciences-nél töltött ideje alatt Rumsfeld jelentős mennyiségű részvényhez jutott a cégben. Ezeket az igazgatótanácsból való távozása után is megtartotta, ami azt jelentette, hogy anyagilag továbbra is részesült a vállalat sikereiből.
Tamiflu: A Gilead Sciences fejlesztette ki a Tamiflu-t (Oseltamivir), amelyet később a Roche forgalmazott. Amikor a madárinfluenza (H5N1) és a sertésinfluenza (H1N1) a 2000-es évek elején a címlapokra került, a Tamiflu iránti kereslet jelentősen megnőtt. Hogy micsoda véletlenek vannak…

2024. június

René Gräber hírlevele alapján közzéteszi

Király József

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük