Majomhimlő-kirakó

Ugye mindannyian szeretjük a puzzle kirakójátékot? Ha nem is föltétlenül magunk miatt, de a gyerekek, unokák kedvéért mindenképpen.

Nos, rakjuk ki együtt az aktuális víruscirkusz legújabb kirakóját!

1. puzzle-darab: 2021 márciusában a müncheni biztonsági konferencia keretében szimulációs játékra kerül sor a „majomhimlő” témájában. A résztvevők között van Jeremy Farrar, a Wellcome Trust akkori igazgatója, aki 2023 második negyedévétől az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa. A gyakorlatot többek között a Bill & Melinda Gates Alapítvány szponzorálja. A szimulációs játék forgatókönyvében a majomhimlő kitörését 2022. május 15-re tűzték ki.

2. puzzle-darab: 2022. május 18-tól ténylegesen egyre több majomhimlős esetet jelentenek, különösen Európában. 2022. július 23-án a WHO a járvány kitörését nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánítja. 2023. május 11-én a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet ismét feloldják.

3. puzzle-darab: 2022. november 28-án a WHO bejelenti, hogy a „majomhimlő” ezentúl „Mpox” néven szerepel (a „monkeypox” szinonimájaként). Nyilván komolyabban hangzik.

4. puzzle-darab: 2023. szeptember 18-án a BioNTech sajtóközleményt tesz közzé a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (röviden: CEPI) szervezetével való „stratégiai partnerségéről”. E „Koalíció a járványügyi felkészültségi innovációkért” mögött a WHO, az EU Bizottsága, egyes kormányok, kutatóintézetek, gyógyszeripari vállalatok, alapítványok és magánadományozók szövetsége áll, amelyet 2016 januárjában Davosban kezdeményeztek. A Bill & Melinda Gates Alapítvány is jelentős mértékben részt vesz benne. A CEPI azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 100 napon belül oltóanyagot fejlesszen ki. A CEPI küldetését a G7-ek, a G20-ak és az ipar vezető képviselői támogatják. A BioNTech és a CEPI közötti partnerség várhatóan hozzájárul többek között egy mRNS-alapú Mpox vakcina kifejlesztéséhez.

5. puzzle-darab: 2023. október 23-án az EU Egészségügyi Veszélyhelyzeti Reagálási Hatósága (HERA) szerződést köt a Meridian Medical Technologies gyógyszergyártó céggel a majomhimlő, himlő és tehénhimlő elleni gyógyszerek szállítására.

6. puzzle-darab: 2024. május 29-én a BioNTech és a CEPI bejelentik, hogy kiterjesztik partnerségüket „az mRNS-vakcinák afrikai ökoszisztémájának” megerősítésére – például az Mpox elleni vakcinákkal.

7. puzzle-darab: 2024. augusztus 5-én a BioNTech közzéteszi a 2024. második negyedévre vonatkozó eredményeit, amelyek szerint a 2024. június 30-ig tartó hat hónapban 316,3 millió eurós bevételt értek el, szemben az előző év azonos időszakának 1.444,7 millió eurós bevételével. A nettó veszteség 2024. június 30-án 1.122,9 millió eurót tett ki, szemben az előző év azonos időszakának 311,8 millió eurós veszteségével. Bár a vállalat 2024 első félévében súlyos veszteségeket szenvedett el, a BioNTech a 2024-es pénzügyi évre 2,5-3,1 milliárd eurós összbevételt vár.

Jó nap a gyógyszeripari vállalatok számára

8. puzzle-darab: 2024. augusztus 8-án a Johns Hopkins Center for Health Security, amely egyébként szintén szeret szimulációs játékokban részt venni, hírlevelében bejelenti, hogy a WHO összehív egy szakértői testületet, hogy megállapítsa, hogy az Afrikában terjedő Mpox-járványok globális egészségügyi vészhelyzetnek minősülnek-e. Ugyanezen a napon az Afrikáért felelős járványvédelmi szervezet, az Africa CDC riadót fúj: az Mpox vírus egy új változata gyorsan terjed Közép-Afrikában. „Az idei év első hét hónapjában Közép-Afrikában 14 250 megerősített esetet regisztráltak, ami 160 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában” – jelentette be Jean Kaseya, az afrikai járványügyi hivatal főigazgatója egy sajtótájékoztatón. [1]

9. puzzle-darab: Meglepetés! 2024. augusztus 14-én a WHO az Mpox-járványt „nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek” (röviden PHEIC, majdnem úgy hangzik, mint fake) nyilvánítja. A WHO honlapján ez áll: „Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója kijelentette, hogy az Mpox előfordulása a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) és egyre több afrikai országban a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat (IHR) értelmében nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek minősül.” Tedros nyilatkozatát „egy független szakértőkből álló IHR vészhelyzeti bizottság” tanácsára tette. A főigazgató most e bizottság megállapításai alapján fog előzetes ajánlásokat tenni az országoknak. A bizottság elnöke, Dimie Ogoina professzor elmondta: „Az Mpox megbetegedések jelenlegi növekedése Afrika egyes részein és a majomhimlő vírus új, szexuális úton terjedő törzsének terjedése vészhelyzetet jelent, nemcsak Afrika, hanem az egész világ számára”. Tedros már a múlt héten kezdeményezte az mpox-vakcinák sürgősségi engedélyezésére irányuló eljárást, amely felgyorsítaná a vakcinákhoz való hozzáférést. A sürgősségi engedély lehetővé teszi az olyan partnerek, mint a Gavi és az UNICEF számára is az oltóanyagok beszerzését és terjesztését. A WHO az intézkedések támogatásához 15 millió dollár azonnali finanszírozási igényre számít. A finanszírozás azonnali növelésének lehetővé tétele érdekében a WHO felszabadított 1,45 millió USA-dollárt a WHO sürgősségi alapjából, és az adományozókhoz fordul, hogy finanszírozzák az Mpox elleni küzdelem teljes szükségletét.

10. puzzle-darab: Szintén augusztus 14-én az EU Bizottsága bejelentette, hogy az EU sürgősségi felkészültségi és reagálási ügynöksége (HERA) 175 420 adag MVA-BN® vakcinát fog beszerezni és adományozni a dán Bavarian Nordic cégtől az afrikai majomhimlőjárvány (Mpox) kitörésére adott azonnali válaszként. Ezenkívül maga a gyógyszergyártó cég 40 000 adagot adományoz a HERA-nak. Az MVA-BN vagy Modified Vaccinia Ankara-Bavarian Nordic az egyetlen olyan Mpox-vakcina, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett (és Imvanex® néven forgalmaznak). A HERA a 2022-es Mpox-járvány kitörése óta dolgozik együtt a Bavarian Nordicdal. Jelenleg csak két afrikai ország adott sürgősségi felhasználási engedélyt az MVA-BN vakcinára. A múlt héten azonban a WHO felkérte a Bavarian Nordicot, hogy nyújtson be szándéknyilatkozatot a vakcina sürgősségi felhasználási listájára (EUL). Ez felgyorsíthatja a hozzáférést azon afrikai országok számára, amelyek még nem rendelkeznek nemzeti hatósági engedélyekkel. Emellett a HERA együttműködik az afrikai járványügyi központtal az Mpox diagnosztika és szekvenálás javításán a régióban. A 3,5 millió eurós támogatást kora őszre tervezik. Az Africa CDC felkérte a nemzetközi közösséget, hogy támogassa őket 2 millió vakcina mozgósításában. Szóval ez egy jó nap. Az olyan gyógyszeripari vállalatok számára, mint a Bavarian Nordic és a BioNTech.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol a WHO szerint a járvány kitörése a legsúlyosabb, már két vakcinát engedélyeztek: a japán LC16-ot és a Bavarian Nordic által gyártott Jynneos-t, amelyet Imvamune és Imvanex néven is forgalmaznak.

Az LC16 egy himlő elleni vakcina, amelyet Japánban 1980-ban hagytak jóvá, és 2022 júliusában kiterjesztették az Mpoxra – írja a The Defender. Bár a termék kereskedelmi forgalomban nem kapható, Japánban nagy nemzeti készletek vannak. A Jynneoshoz hasonlóan ez is egy harmadik generációs vakcina, amely attenuált vírustörzseket használ. [2]
Dr. Meryl Nass a múlt héten azt mondta a The Defender-nek, hogy a Jynneos és az ACAM2000 nagymértékű szívizomgyulladást, szívburokgyulladást és más súlyos mellékhatásokat okozhat. Ezt mindkét gyógyszer címkéjén feltüntetik. A japán LC16 vakcinát agyvelőgyulladással hozták összefüggésbe.

Közzétevő kommentárja: A napnál világosabb, hogy itt egy kovid-kaptafára készült újabb átverés-show bontakozik ki előttünk. Mindezt egy újabb IQ-tesztnek is föl lehet fogni. Aki vevő a hisztériakeltésre, az előbb-utóbb be fogja magát oltatni a káros következményeket is befogadva. Az egészségesen gyanakvók igyekszenek az oltásokat elkerülni. Hosszú távon az utóbbi lesz a nyerő.

Hivatkozások:
[1] A tesztelések száma mennyivel nőtt az elmúlt évihez képest?

[2] Hogy is van ez? Kiirtották a feketehimlőt, és a japánok ezután kapnak jóváhagyást egy himlő elleni hagyományos oltóanyagra, ami 2024-ben jól jön nekik? Feltételezzük, hogy nem 1980-as vakcinákat akarnak az afrikaiakra rásózni, hanem friss gyártásút. Ahhoz viszont friss vírusokra van szükség – a már régen kiirtott vírusból. Komolyan veszi ezeket még valaki? Ők maguk legalábbis nem veszik magukat komolyan.

Források:

Mpox-Pandemie-Geschäft kommt in Schwung – Transition News (transition-news.org)

Kleines Affenpocken-Puzzle (anonymousnews.org)

2024. augusztus
Közzéteszi:
Király József

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük