Rosemary Frei: Modellező maffiózók

Rosemary Frei kanadai molekuláris biológus, aki hosszabb ideje foglalkozik tudományos újságírással. Az elmúlt évben érthető módon fordult figyelme a SARS-COV-2 jelenség felé. Írásai különböző amerikai és kanadai lapokban és honlapokon jelennek meg. Jelen írása először saját honlapján, majd az Off-Guardian honlapján jelent meg.

 

John Edmunds felérkezett a csúcsra…
Egyike lett a számítógépes modellező maffiózóknak. A londoni professzor a brit kormány egyik legfontosabb tanácsadója Covid-ügyben.

Edmunds az egyik társszerzője volt annak a dolgozatnak, amelynek az volt a funkciója, hogy meggyőzze a tömegeket, milyen veszélyes mutáns is a B.1.1.7 Variant of Concern (VOC – aggodalomra okot adó variáns), amelynek a legnagyobb figyelmet kell szentelnünk.
Ugyancsak társszerzője volt annak a 2021, január 21-én közzétett nagy hatású jelentésnek, amely az alábbi következményeket vonta le:

Fennáll annak reális lehetősége, hogy a VOC B.1.1.7-nek magasabb a mortalitási kockázata, mint a nem mutáns vírusnak.

Ezen felül gyakran nyilatkozott időpontokról az új variánssal kapcsolatban. Edmunds: “Katasztrófa” következik be, ha a lezárásokat túl hamar enyhítik, előtte sokkal, de sokkal többet kell oltani, nem csak az idős embereket.

KÖVESD AZ ALAPÍTVÁNYOKAT!

Edmunds egészen véletlenül egy olyan valakinek a férje, aki legalábbis 2020 áprilisáig a GlaxoSmithKline-nél (GSK) dolgozott, és részvénycsomaggal rendelkezik a cég részvényeiből. (Ezekkel Edmunds nem dicsekedett, interjúiban soha nem említette egyik tényt se.)

A Daily Telegraph egyik 2020. áprilisi írása szerint Jeanne Pimenta asszony, Edmunds felesége, és a GSK-nál dolgozik. A Daily Telegraph cikkében az is szerepel, hogy Edmunds szerint felesége a közelmúltban megvált a GSK-tól. Nem világos tehát, hogy Pimenta jelenleg ott dolgozik-e.

Internetes keresésem alapján az egyetlen Jeanne Pimenta LinkedIn profil a GSK járványügyi igazgatója. ResearchGate profilja pedig arra utal, hogy a Jeanne Pimenta a BioMarin Pharmaceutical epidemiológusa. (Erről alább írok még részletesebben.)

Mindenesetre a GSK részvényei, mint a rakéta törnek a magasba. A cég 2021 február 3-án közzétette, hogy együttműködik a CureVac mRNS oltóanyag-gyártó céggel, és 150 millió eurót fektet be az új variánsok ellen is hatásos oltóanyag gyártásába. Ez pedig helyzeti előnyt jelent számukra az új variánsok elleni oltóanyagok kifejlesztésében. Ugyanez a februári közlemény arról is beszámol, hogy az új oltóanyagok erősítő oltásként (‘booster’ shots) is fognak szolgálni az első oltási fázisok után.

Emellett a GSK és CureVac közösen fognak folyamatosan szállítani a 100 millió adag első generációs Covid-19 vakcinát CvnCoV néven.

Sőt: a GSK ez év őszétől kezdve egy másik farma-óriással, a Sanofival együttműködve kíván évi egy milliárd COVID-19-dózist gyártani.

A 2020-as év negyedik negyedévére vonatkozó pénzügyi beszámolójában a GSK finoman így fogalmaz: “az árbevétel és a nyereség szignifikáns emelkedésével számolunk”, mivel “egy nagy értékű biofarma értékesítési vonalat építünk fel”.

Emlékezzünk rá: a GSK és a többi gyógyszergyártó, úgy mint a Moderna és Pfizer nem felelősek a COVID-19-oltóanyagok okozta súlyos mellékhatásokért vagy halálesetekért. Helyettük a kormányok fognak fizetni, ha az érintetteknek, illetve a halottak esetében a hozzátartozóknak lesz erejük és türelmük a várható procedúrát végigvinni.

És még egy figyelemre méltó hír a súlyosan pontatlan modellezésekkel összefüggésben a Welt Am Sonntag 2021. február 8-i számából: A cikk elárulja, hogy a kormány célja egy évvel ezelőtt a lakosság megfélemlítése és ellenőrzés alá vonása volt.

A cikk szerint a német kormány 2020 márciusában arra vette rá a német kutatóintézetek és egyetemek vezető munkatársait, hogy készítsenek közösen matematikai modelleket, melyek alapul szolgálhatnak a kormány további, súlyos lockdown-intézkedéseihez.

Így ezek a tudósok olyan modelleket készítettek, amelyek igazodtak a kormány igényeihez. Az akkor titkosnak minősített (de a fentiek miatt értéktelen) dokumentum szerint, “ha a lezáró intézkedéseket azonnal feloldanák, ez akár egymillió ember halálát is okozná, néhányan közülük otthon, kínok közt agonizálva, levegő után kapkodva halnának meg, miután a túlzsúfolt kórházakban már nem jutott ágy számukra.”

EDMUNDS NAGY ÖSSZEGEKET FEKTETETT AZ OLTÓANYAG-IPARBA

A pénzek és kapcsolatok maffiahálózata – beleértve Neil Fergusont is – nemcsak modelleket gyártott. (Fergusonnak egy külön fejezetet szentelünk “További Modellező maffiózók” címmel.)

Az új variáns terjedésének modellezéséről 2020. december 23-án hozták nyilvánosságra az első dokuemntumot, amelynek szerzői közt Edmundsot is megtaláljuk. A szerzők között ott vannak a Higiéniai és Trópusi Betegségek Londoni Iskolájához [London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM)] tartozó Fertőző Betegségek Matematikai Modellezése Központjának munkatársai. A Központ COVID-19 munkacsoportjának munkatársai szintén részt vettek a modellek megalkotásában.

A modellt a Medrχiv internetes újságban hozták nyilvánosságra, amely előzetes szakmai kontrollnak alá nem vetett cikkeket tesz közzé. Az újságot egy olyan szervezet adja ki, amely  Mark Zuckerberg facebook tulajdonos és felesége tulajdonában van. A Medrχiv és Zuckerberg kapcsolatát  február 3-i – az új variánsok veszélyességének alaptalanságáról szóló – cikkemben tárgyalom.

Edmunds ezenkívül az LSHTM Járványügyi és Népegészségügyi Fakultásának dékánja. Az intézet médiakapcsolatokért felelős részlegével fölvettem a kapcsolatot, hogy egy interjút kérjek a december 23-i modell-tanulmány szerzőinek egyikétől. Választ nem kaptam.

Egy 2017. februári videó interjúban Edmunds lelkesen beszél arról, hogy az LSHTM az oltóanyag-fejlesztés minden aspektusával foglalkozik az alapkutatásoktól kezdve a klinikai tanulmányokig. A videóban matematikai modellek segítségével ecseteli, hogy az oltóanyagok védik az egyént és a társadalmat. Beszél többek között csoportjának törekvéséről, hogy gyerekeket oltsanak influenza ellen, valamint lányok és fiúk HPV elleni oltásának elterjesztéséről.
Emellett Edmunds fontos tagja az UK Vaccine Network hálózatnak.
Edmund tagja továbbá a brit kormány Science Advisory Group for Emergencies (SAGE), tanácsadó testületének, amely Boris Johnson miniszterelnököt és a kormány tagjait látja el tanácsokkal, többek között a példátlan oltási kampány érdekében.

Mindennek tetejében Edmunds tagja a kormány New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group (NERVTAG). tanácsadó testületének. Ez szorosan együttműködik a SAGE-dzsel az oltások erőltetésében.

És mint föntebb említettük, Edmunds házastársa a GSK jelenlegi vagy a közelmúltig ott dolgozó munkatársának…
Egy 2015-ös keltezésű cikkben – melynek Edmunds a társszerzője – megemlíti az érdekellentétek megjegyzésben, hogy “Partnerem a GSK-nak dolgozik.” A NERVTAG honlapjának az érdekellentétekre utaló részénél – amely valami miatt 2017 októbere óta nem lett frissítve – szintén megemlítik, hogy Edmunds házastársa a GSK-nál dolgozik.

A  B.1.1.7 2020 december 23-i modellezéséről szóló PDF-dokumentum  “szerzői információk és köszönet” rovatából kitűnik, a tanulmány legtöbb szerzőjét, illetve a modellező központ legtöbb munkatársát a Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) és/vagy a Wellcome Trust finanszírozza.

És evvel még mindig nincs vége az Edmunds körüli furcsaságoknak. Modellezőnk a Coalition for Epidemic Innovations (CEPI) tudományos tanácsadója. A CEPI-t a BMGF, a Világgazdasági fórum (WEF) és a Wellcome hozta létre. A CEPI honlapján ezt olvassuk:

A koalíciót a WEF 2017 januári találkozóján hozták létre, avval a céllal, hogy oltóanyagokat fejlesszen a jövőbeni járványok ellen, és hogy igazságos hozzáférést biztosítson az emberek számára az oltóanyagokhoz.

Vanessa Beeley oknyomozó újságíró egy kétrészes elemzést készített a brit Covid-19 jelenség legfontosabb személyeinek, intézményeinek és a pénnzforrások rendelkezésre bocsátóinak összefonódásáról. Megállapította, hogy a GSK együtt dolgozik a CEPI-vel a COVID-19 vakcinák kifejlesztése területén. Ez az együtműködés  a mai naig folytatódik.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az LSHTM Járványügyi és Népegészségügyi Fakultását elsősorban a BMGF és a GAVI szövetség finanszírozza.

A GAVI pénzeli továbbá a tömeges oltások elterjesztését az egész világon – a COVAX programot is beleértve. A GAVI legnagyobb pénzadói között ott van a BMGF. Az Orvosok Határok nélkül segélyszervezet így bírálta a GAVI-t:
“Inkább támogatja a drogmaffia céljait, mintsemhogy a szegénység okozta betegségek felszámolásával foglalkozzon”.

A BMGF egyre több pénzzel támogatja a LSHTM járványügyi és Közegészségügyi Fakultását. A 2013-2014-ben kapott 4,9 millió dolláros támogatás 2015-16-ra 13,2 millió dollárra emelkedett (lásd az LSHTM 2014-es és 2016-os beszámolóit.

A 2017-18-as évekre a BMGF összesen 40,2 millió dollárral támogatta az LSHTM-t ( lásd a 2018-os beszámolót).

Az LSHTM egyébként egy saját vakcinafejlesztő innovációs központtal is rendelkezik.
A vakcinafejelsztő központ többek között feladatának tekinti az oltástól való tartózkodás leküzdését is, ahogyan arra a Vaccine Confidence Project. felhívja a figyelmet. A projekt kinyilvánított célja töbek között:
Gyors tájékoztatás, gyüttműködés, a nyilvánossággal, hogy bizalmat gerjesszünk az oltóanyagok és oltások irányába.
A vakcina bizalom igazgatója  Heidi Larson, az LSHTM igazgatója, aki több mint tíz éve kutatja, hogyan lehet csökkenteni a vakcinák elleni bizalmatlanságot. A projektet az LSHTM is támogatja, amely tagja a WHO Oltási biztonság hálózatának.

TOVÁBBI MODELLEZŐ MAFFIÓZÓK

A Public Health England (PHE) 2020 decemberében közzétette első részletes tájékoztatóját az új variánsról, és további  frissítéseket helyez kilátásba. Ezeket nem vetik alá szakmai ellenőrzésnek (peer-review). A jelentések egyik szerzője Susan Hopkins PHE-igazgató, aki emellett Imperial College London professzora fertőző betegségek szakterületen.

Ez utóbbi iskola évente sok millió dollár támogatást kap a BMGF-től. Lásd itt, itt, itt és itt.

(Szerettem volna egy interjút készíteni Susan Hopkins-szal, de a PHE kapcsolattartó személye annyit válasszolt, hogy : “Dr. Hopkins nem fog ráérni a következő hetekben, és mást sem tudunk helyette rendelkezésre bocsátani.”)

A PHE vakcinázási céljai a “2020 és 2025 közötti időszakra a fertőző betegségek leküzdésére vonatkozó 1. számú stragégiai prioritásban” vannak lefektetve. A cél “Oltóanyagok rendelkezésre bocsátása optimális mennyiségben, hogy csökkentsék az elkerülhető fertőző betegségeket “ (lásd a PHE fertőző betegségekre vonatkozó stratégiája a 2020-2025 közötti időszakra, 9. old.).

Neil Ferguson a PHE-jelentés és a sokat idézett a B.1.1.7. veszélyességéről szóló december 31-i modellezési cikk társszerzője. Egyúttal ő a londoni székelyű  Vaccine Impact Modelling Consortium. megbízott igazgatója.

Ferguson modelljei az elmúlt évben erősen hibásnak bizonyultak.
Ahogy például Vanessa Beeley oknyomozó újságíró kétrészes tanulmányának  első részében megállapítja, Ferguson modellezése a madárinfluenza (H5N1) halálos áldozatainak számát három milliószorosra becsülte túl. Ennek eredményeképp az oltóanyag-gyártók a Roche-től a Sanofi-ig nagyot szakítottak. A hírhedt, hatástalan, de súlyos mellékhatásokkal járó Tamiflunak a Roche volt a gyártója.

Ferguson 2009-ben a sertésinfluenza (H1N1) hatását is alaposan túlbecsülte. Emiatt milliók kapták meg fölöslegesen a GSK által gyártott Pandemrix-et. Ennek súlyos, elsősorban az idegrendszert károsító mellékhatási (narkolepszia és kataplexia) közismertek. Több százan betegedtek meg, elsősorban gyerekek. A farma óriáscéget nem vonták felelősségre. Így a  brit kormány több mint 60 millió fontot fizetett a károsultaknak.

És ahogy föntebb említettük, a GSK és a többi gyógyszervállalkozás ehhez hasonló módon most is föl van mentve bármiféle kártérítési felelősség alól a COVID-19-vakcinák esetében.

Ferguson emellett tagja a SAGE.-nek, csakúgy mint Edmunds.

Tagja továbbá a befolyásos NERVTAG-nak, amely 2021 január 21-én figyelmeztet, hogy a B.1.1.7 halálos lehet.

Ferguson tavaly lemondott NERVTAG-tagságáról, miután lebukott a saját maga által kreált drákói lockdown rendszabályok megszegésével, hogy szeretőjével titkos találkán vehessen részt.

Tagja továbbá a UK Vaccines Network, hálózatnak, csakúgy, mint Edmunds és például Chris Whitty, a hálózat elnöke, aki egyúttal a brit kormány legfőbb Covid-19-tanácsadója. A hálózat célja saját honlapja szerint:
“Hogy támogassuk a brit kormányt a megfelelő oltóanyagok és oltási technológiák kiválasztásában a járványveszéllyel járó fertőző betegségek leküzdésére, illetve a az Egyesült Királyság strukturális problémáinak megoldásában.”

Ezek az összefüggések illetve függőségi viszonyok vezérlik Edmundst, Fergusont és Hopkinst – több egyéb modellező maffiózóval egyetemben – hogy olyan tanácsokat adjanak a kormánynak, amelyek nagyon megfelelnek Bill Gatesnek, a big farmának, az oltóanyag-gyártó iparnak.  Úgy tesznek, mintha mindent alávetnének a közjó szolgálatának, miközben tevékenységükkel pont annak rombolásához járulnak hozzá.

Közzétevő utószava:

Az itt ismertetett összefüggések ismertek a magyar médiában naponta nagyon tudományosan viselkedő, de valójában alaptalan rémhíreket terjesztő köszszereplőknek — vagy legalább is ismertnek kellene lenniük.

Hogy ezek a közszereplők anyagilag érdekeltek-e a big farma árbevételeinek növelésében, vagy egyéb okokból ismétlik ellenőrizetlenül angol kollégáik kijelentéseit (mely angol személyek ebből kifolyólag busás jövedelemre tesznek szert), nem tudjuk természetesen.

Ugyancsak nem tudjuk, presszionálta-e a magyar kormány a magyar tudósokat a német kormányhoz hasonlóan 2020 márciusában, hogy minél ijesztőbb képet fessenek a járványról, ahogyan arról a Welt am Sonntag idén februárban tudósított. Egyet tudunk. A magyar szakemberek kommunikációja teljesen megegyezett német és angol kollégáikéval. Mint látjuk, az angol tudósoknál az egyéni haszonszerzés, a németeknél pedig az állami kényszer volt az indíték. Hogy mi volt a mozgatórugó a magyar tudósoknál… Talán sohasem fogjuk megtudni. 

Akárhogy is: itt volna az idő, hogy kormányunk ne csak a pánikkeltő és rémhírterjesztő tudósokra hallgasson koronavírus ügyben, hanem világítsa meg a kérdést több oldalról is. A sajtó pedig jó volna, ha ráeszmélne feladatára, a tájékoztatásra az egyoldalú propaganda helyett.

2021. február
Fordította és közzéteszi:
Király József

 

Print Friendly, PDF & Email

12 hozzászólás

Add a Comment
 1. Bevallom én nem látom át a cikk motivációit, mire akarna kifutni az egész. Az, hogy “működjön a sajtó” az egyfelöl jogos kivánság, másfelöl inegzakt és teljesíthetetlen szerintem (miközben úton-útfélen akadályozzák is őket, lásd itthon ugye).
  Aztán: amióta világ a világ, pénzért, kapzsiságból mindig voltak bennfentes információkkal visszaélők. Ahogy a modellezési visszásságok és pánikkeltések is ismertek a klíma kapcsán.
  Rá lehet pörögni ezekre a visszásságokra, de
  – egyrészt ennyi (plebs számára ellenőrizhetetlen) információ sok is mennyiségre,
  – másrészt konteó-gyanú egzakt bizonyításához meg kevés (aminek vége lehetne például, hogy valakinek börtönben lenne a helye a fentiek miatt),
  – harmadrészt a köznép alapból is meglévő (járvány)stresszén szerintem nem segít (például hogyan viszonyuljon a vakcinákhoz, egyáltalán mi a helyes, mi az ami az ő személyes hatókörét érinti).
  Vannak indikátorok, amik a legjobb sajtónál is jobban jeleznek (olyanok mint nap az égen).
  – 60%-kal több magyar halott tavaly évvégi hónapokban korábbi évekhez képest,
  – durva születésbezuhanás, népességfogyás idei évkezdésre.
  – klímahisztéria miatt ilyenek nem voltak korábban, járványpercepciók miatt mostanra van.
  – lehet értekezni pánikkeltésről, de a kórházi meg intenzív ágyak gyorsulóan tudnak megtelni (temetkezésről nem is beszélve), ezt nem lehet bekamuzni ilyen léptékben.

  1. Kedves Marci uram,
   az írásnak, ill. fordításomnak nem is volt célja, hogy direktben segítsen a kérdés eldöntésében, kell-e oltás vagy nem. Egyszerűen igyekszem a képet teljesebbé tenni.
   Nyilván egy ilyen honlapnak az sem lehet a feladata, hogy ennek alapján bírósági eljárás induljon. De az összefüggések megértésében igenis segít.
   A 60 %-kal magasabb év végi halálozási adatok értelmezéséhez föltétlenül vegyük figyelembe:
   – elhalasztott életmentő beavatkozások
   – immár egy éve tartó napi 24 órás szuggerálás. Ugye ismeri a történetet: A városban két Kovács Pál volt, az egyik rákos volt, a másik nem. Mindkettőtől vettek szövetmintát. A postázásnál az asszisztensnő összekeverte a két mintát. Eredmény: Aki eredetileg nem volt rákos, 6 hónap múlva meghalt rákban, aki pedig rákos volt, a jó szövetminta eredmények láttán meggyógyult.
   – lélegeztetőgépek indokolatlan, gyors halálhoz vezető alkalmazása
   – helytelen terápia, súlyos mellékhatásokkal járó gyógyszerek
   – öregek életkedvének lerombolása (fal felé fordulás, ha nem jön senki látogatni, akkor meg akarok halni)
   – pszichikai károk, öngyilkossáok megnövekedése.
   Vegyük továbbá figyelembe: ezek az év végi magasabb halálozási adatok csak magyar sajátosság. A többi országban az idei halálozási adatok ugyanazok, mint korábban. Tehát nem a vírus halálosabb nálunk, hanem mi (lakosság és kormányzat) csinálunk valamit rosszabbul, mint a többi ország. Arról már nem beszélve, hogy 3 hónap adatai alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, főleg, ha ezek ellentétes okokat valószínűsítenek, mint az evvel szemben álló kilenc hónap.
   A születésszám bezuhanását pedig a legjobb akarattal sem lehet a vírus rovására írni. Esetleg a kormányzati helyzetkezelés rovására. Van egy olyan gyanúm, hogy egy bizonyos kisebbségnél nem zuhantak a születésszámok. A magyar lakosság maximum annyiban hibás, hogy HISZ a kormányzatnak és a sajtónak.

   1. Köszönöm a gyors reakciót.

    * Az én álláspontom szélsőséges és ezt készséggel elfogadom: felfogásomban
    egyrészt jobb tudni, mint szimpátia okán szimplán csak hinni (cikknek, újságírónak, szakembernek). Klímatémában is “97%-os konszenzus” van ugye, amiről kijelenthetjük, hogy hit- és nem tudás-alapú.
    másrészt (szigorúan csak extrapoláltan, kiprojektálva nézve) a “hangulatkeltésnél” jobb a bizonyosság,
    harmadrészt a köznép stresszében a (cikkbeli problémák miatti) tehetetlenségérzés növelése az végsősoron rossz (ugyan lehet több az információ, de egyénben való lecsapódás iránya potenciálisan rombolóan rossz),
    negyedrészt fájdalmasan hiányzik mind a mainstream, mind az alter infóforrásokból az olyan – egyén szempontjából fontos, általa ráhatással bíró – valós problémákra a segítő információ, mint a vakcinázás: csupán megbízhtatlan propaganda, meg “szubjektív” vélemények vannak mindenfele. Sehol semmi “miből mi következik” levezetés.

    * Ami a 60% többlethalált illeti, egyrészt nem mindegy az időfaktor (egyik hónapról a másikra), másrészt nem mindegy, hogy mennyire egyedi eseteket, mennyire projektálunk ki.
    – 10.000-ről 16.000 havi halott egy hónap alatt nem jöhet a lepusztult egészségügyből (ami rendszerváltás óta fék nélkül pusztul, lassan, de biztosan szedve áldozatait). Akkor sem, ha vesszük az egészségügy hatalmas stresszhelyzetbe kerülését. Ez brutális (be)gyorsulás.
    – Értem hogy voltak elhalasztott életmentő műtétek, sok felesleges és értelmetlen lélegeztetőgépes halál, sőt voltak mentős fennakadások vagy volt minimum egy, durván agresszív és értelmetlen kórházkiűrítés is tavasszal meg jogos a pszichológiai károkozás is: csak nem mindegy, hogy ezek egyedi mellékhatásai-e a vírusnak és kezelésének, avagy fősodra. Mik az arányok?
    – Nekem problémám, hogy amik rossz döntések voltak kormányoldalról annak nem számszerűsíthető könnyedén a halott-vonzata illetve megfordítva a drámai halott-számok mögött mennyi a tehetetlen sodródás, kiszolgáltatottság, esélytelenség a sikerre a kormány oldaláról. Most idegondolva analógiaként a svéd-modellt is.
    – Magyarán egyedi – nem vírussal konkréten összefüggő – esetek összeadódásából jön-e ki a 60% avagy így-úgy félreismert, félrekezelt vírus tarol-e konkretice.

    * “Az év végi magasabb halálozási adatok csak magyar sajátosság” témában én megbízható elemzést még nem láttam, így a tételt is nagy adag szkepszissel fogadom. Eleve brutális nehézség hogy melyik ország milyen metodikával számolja a covid-halottak. Erről jó lenne valami “adatgazdag” link, hogy lehessen beszélgetni róla. Én egyet tudok biztosan a témában, hogy míg 2020 tavaszán a teljes lockdown miatt jók voltak a magyar covid-adatok mára világelsővé tornásztuk fel magunkat valóban, miközben a második és harmadik hullámot az itthoni modellezők elég jól prediktálták.
    * Elhiszem, hogy valamit mi magyarok rosszul csinálunk covid-témában, de én hozzátenném, hogy nagyon kevés a megbízható perdöntő tudás / információ is: itthon is, világszerte is. Azt vélelmezem rossz kérdéseket teszünk fel, és a ráérkező információs zaj feldolgozhatatlan érdemben.
    * 10% születés zuhanás azért hibahatáron túli, ha meg a bizonyos kisebbség hozná a szülési átlagformáját, akkor pláne nagy a baj (működik az indikátor).

   2. #https://444.hu/2021/03/10/spanyolorszagban-jelentosen-visszaesett-a-szuletesek-szama-a-jarvany-miatt

    Spanyolországban, a 2020 tavaszi karantén bevezetése után 9 hónapra 20%-kal csökkent a születésszám. Azaz nem egyedi eset a magyar (10%) zuhanás.

 2. Nagyon foglalkoztat egy gondolatkör, főleg, hogy durván robbant a 3.hullám Magyarországon (egy újabb komolyabb lockdown elött még), miközben egy hét sem telt el az orbáni vésztjósló legnehezebb két hétből.

  Covid halott/millió főben ugye leköröztük még az USA-t is (miközben a többlethalál elvben még több is), mitöbb zárkózunk fel az élbolyba is sajnos, viszont az élbolyt jellemzően fejlett országok alkotják. Mi van a szegény (pl.: afrikai) államokkal? Csak a nyilvántartásuk nem működik? Tesztelnek-e, van-e rá pénz, kapacitás? Ha igen mivel? Vannak-e megbetegedések ott? Mennyire elszigeteltek a világtól?

  Az egy nagyon durva konteó lenne, ha nem tesztelnének (releváns léptékben), nem lennének fals PCR-pozitívok, nem nőne relevánsan a halottszámaik, szimplán csak rácsodálkoznának a világra mi ez az egész őrület.

 3. “Nagyon foglalkoztat egy gondolatkör, főleg, hogy durván robbant a 3.hullám Magyarországon”

  Hol robbant és mi igazolja, hogy bármi robbant? Mikor volt az első hullám, ha májusban 10.000-ből 3 fő volt tesztpozitív? Mikor volt vége a második hullámnak, ha nem volt első, és ha januárban kevesebben haltak meg, mint tavaly januárban mondjuk?
  Mi robbant? Ki mondja, hogy robbant? Bocs, de én nem értem, hogy miről beszélsz…

  “Covidhalottban” (már ha elhisszük azt, ami nem igaz, hogy az a kb. 15.000 halott mind egészséges, hosszú életkilátású ember volt, és CSAK A covid miatt haltak meg), a lezárásokat egyéb hülyeségeket semmibevevő svédeket is leköröztük, akinek magasabb lakosságszám mellett alacsonyabb az állítólagos covidhalott-számuk.

  Megmondták a nem korpásodó hajú orvosok, mikrobiológusok – ez “tesztjárvány”. Hogyan lehetne elérni, hogy bebizonyítsuk, hogy ez a csúnyaronda százezredik mutáció MÁR CSAK A FIATALOKAT “betegíti meg”? Teszteljünk ezentúl kizárólag egyetemistákat.

  Ott van a tanzán elnök, aki ravasz módon beküldött kecske, papaja,mangó meg mittudoménmilyen mintákat tesztelni és mikor kiderült, hogy mind covidpozitív, akkor azt mondta, hogy “elmentek ti anyátokba” és se nem tesztel, se nem olt, se nem rettegtet, élik az életüket és nem úgy tűnik, hogy kihaltak volna félig nyár óta. Ellenben beindult ellene a propagandagépezet – a magyar WTF napilapcsoport leírja, hogy idézem:
  “Tanzánia egész Afrikát fenyegeti? (persze kérdőjellel) Tanzánia veszélybe sodorhatja az egész afrikai kontinenst azzal, hogy nem hajlandó közzétenni járványügyi adatokat a koronavírusról és BESZEREZNI AZ OLTÁSOKAT…John Magufuli államfő, aki egyre inkább ÖNKÉNYURALMI JELLEMVONÁSOKAT TANÚSÍT (azaz nem száll be a covid-műsorunkba és még példát mutat más gazembereknek, akik megfosztanak minket terveink véghezvitelétől), a járvány kitörése óta nemigen vezetett be korlátozó intézkedéseket, miközben többször bagatellizálta a vírus jelentette veszélyt.”

  Nem a egy lóláb lóg ki, de egy egész ménes…

 4. >>>>Hol robbant és mi igazolja, hogy bármi robbant?

  #https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201104/koronavirus-magyarorszagon-kiderult-hany-covid-agy-van-most-meg-szabadon-455906
  “A teljes covid-ágy kapacitás 14600 körül lehet”

  #https://hvg.hu/itthon/20201116_Orban_Viktor_koronavirus_beteg_intenziv
  “Orbán elmondása szerint: 582 nem covidos beteg van intenzív ágyon, 1634 intenzív ágy tud fogadni covid-os betegeket.” Egyébként ezen ágyak betelítődéséről semmi publikus infó nincs, csak a felső korlát.

  #https://24.hu/belfold/2021/03/04/lantos-gabriella-interju-koronavirus-jarvanykezeles-egy-eve/
  “Lantos Gabriella: …ugyanis körülbelül 800 lélegeztetett beteget lehet még jó minőségben ellátni.”

  Heti fertőzésszám (a drámai csütörtök, pénteki adatok nélkül), pirossal a növekedés jelződik. Látszik a második hullám vége, harmadik hullám eleje.
  #https://444.hu/2021/03/04/heteket-vesztegetett-el-a-kormany-a-szigoritasok-bevezetesenel

  Lélegeztetőgépen (két hét alatt duplázás és az eddigi 674 rekord megdőlt):
  2020.02.18: 332 beteg, 2021.03.04: 677 beteg

  >>>>Mikor volt az első hullám?
  Világszinten volt hullám, itthon meg volt egy lockdown.
  A hullám szerintem nem letagadható grafikonokon látszik.
  Maximum az amplitudókon és a hullámok mögötti tartalmon lehet vitázni, elkerülendő a laposföld-típusú tévedéseket.

  >>>>januárban kevesebben haltak meg, mint tavaly januárban mondjuk?
  Van 2.000 halott többlet lefutó második hullám mellett, miközben idén nem volt influenza-járvány.
  #https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html
  2019-12-30-2020-02-02: 2.609+2.586+2.582+2.720+2.800=13.297 halott
  2020-12-28-2021-01-31: 3.381+3.094+3.085+2.882+2.728=15.170 halott

  >>>>már ha elhisszük azt, ami nem igaz, hogy az a kb. 15.000 halott mind egészséges
  Igazad van: a tisztán csak covid-os halott nagyon releváns léptékben kevés, mindnek volt alapbetegsége legalábbis az operatív törzs adatai alapján.
  Viszont a svédekkel nem értem mit akartál közölni: igen náluk is rosszabbak vagyunk: de mi következne ebből?

  >>>>Megmondták a nem korpásodó hajú orvosok, mikrobiológusok – ez “tesztjárvány”.
  Nem tudjuk a fals és nem fals PCR-pozitívok arányát. Te tudod?
  A vakcina miatti halálozások, vagy az egyedi (más miatti) covidos halálozások arányát szintén nem tudjuk. A mondás az, hogy elhanyagolhatók. Te tudsz megbízható infót?

  >>>>Ott van a tanzán elnök, aki ravasz módon beküldött kecske
  De ez minimális egyedi eset: mit és mennyire gondolnál ebből kiprojektálni?

  Végül abba gondolj bele, ha nincs covid-járvány (mint konteo), akkor mégis mi van?
  Van Magyarországon 110.000 eü-s doki, szakápoló, stb. (akiket Orbánék mostanság b*sztattak)
  Mivel a járvány diverzifikált (nem egy helyre koncentrálódik az országban) az ő összeesküvésük és vagy tudatlanságuk kellene ahhoz, hogy felnagyítsanak a “semmiből” egy járványt.
  Amivel szemben áll a te vagy az én álneves nickem. Vajon hány járványtagadó van és miért háromszorozódott meg az oltási hajlandóság a magyar lakosságban akár kínai vakcinát is bevállalva?
  #https://telex.hu/koronavirus/2021/03/04/ksh-november-vege-ota-haromszorosara-nott-az-oltasi-hajlandosag

  PS: mai adalék
  #https://hvg.hu/kultura/20210305_Koronavirusban_meghalt_Koltai_Lajos_felesege
  „A kórházban kiderült, hogy elkapta a vírust is, és a vége felé már ez is közrejátszott abban, hogy nem bírta tovább a szervezete.”

  1. Nálad az az alapprobléma, hogy mindent készpénznek veszel, amit a covidmaffia közöl.

   Anélkül hogy részletes (és felesleges) válaszokba bonyolódnék, kiragadnék néhány részletet:

   “.portfolio.hu/gazdasag/20201104” – A híresen víruslobbista portfolió cikke után négy nappal még ezt írja az index:

   https://index.hu/belfold/2020/11/08/a_jarvany_alatt_sem_emelkedett_a_magyarorszagi_osszhalalozas

   “ugyanis körülbelül 800 lélegeztetett beteget lehet még jó minőségben ellátni”

   Nyilván ezért vettünk 300 milliárdért (!!!) 20.000 db lélegeztetőgépet…
   Arról a picike tényről meg már ne is beszéljünk, hogy kiket, milyen oxigénszaturációval raknak lélegeztetőre, amikor már a járvány legelején felismerték a kutatók, hogy a covidosokat nem szabadna rátenni aktív lélegeztetésre.Vajon hányan vannak az ajánlások ellenére tubussal a torkukban halálra ítélve?

   “Heti fertőzésszám (a drámai csütörtök, pénteki adatok nélkül), pirossal a növekedés jelződik. Látszik a második hullám vége, harmadik hullám eleje.”

   Ha nem volt első hullám tavasszal – márpedig nem volt – akkor nem lehet második hullám. Akkor első hullámról beszélhetünk, ami ráfekszik szépen az oltások számának emelkedésére.

   “Világszinten volt hullám, itthon meg volt egy lockdown.
   A hullám szerintem nem letagadható grafikonokon látszik.
   Maximum az amplitudókon és a hullámok mögötti tartalmon lehet vitázni, elkerülendő a laposföld-típusú tévedéseket.”

   Világszinten pont olyan “első hullám volt”, mint nálunk – így készülhetett a kismillió vidám, kórházi táncikálós videó az üres osztályokon a ráérő személyzettel.

   A grafikonok közül azt hiszem el, amihez én gyűjtöttem adatot és én készítettem el. Vagy azok, akikben megbízok. Akik a világjárványt generálták, azoknak elhinni valamit, az kb. olyan, mint amikor az óvodás hazafelé keresi a sárkányt a fák között, mert hallotta a mesében.

   Laposföldhívők nincsenek, a laposföldhívőket pontosan ugyanaz a hárombetűs cég találta ki, amelyik a konspirációs teóriát a Kennedy-gyilkosság után, amikor az a cudar “nép” nem akarta elhinni, hogy Oswald egyszerre lőtte fejbe két irányból az elnököt. Ennyit azért már illene tudni arról a kifejezésről, amit használsz.

   “Van 2.000 halott többlet lefutó második hullám mellett, miközben idén nem volt influenza-járvány.”

   Mikor kezdődött a második hullám, ha nem volt első? Honnan tudod, hogy nem volt influenzajárvány?

   “Viszont a svédekkel nem értem mit akartál közölni: igen náluk is rosszabbak vagyunk: de mi következne ebből?”

   Az a fontos adalék, hogy semmi értelme a lezárásnak, a maszkoltatásnak az éjszakai kijárási tilalomnak, ha több emberből nulla lezárással és nulla lakosságterrorizálással kevesebb covid-halottat “produkáltak”.

   “Nem tudjuk a fals és nem fals PCR-pozitívok arányát. Te tudod?
   A vakcina miatti halálozások, vagy az egyedi (más miatti) covidos halálozások arányát szintén nem tudjuk. A mondás az, hogy elhanyagolhatók. Te tudsz megbízható infót?”

   A megbízható infó az az, hogy a PCR tesztek nem adnak megbízható eredményt, és “járványfigyelő tesztelésre” nem alkalmasak. Mégis erre alapul a halálosvilágjárványmindenkitbeoltunkapicsába. (már elnézést a trágárságért)

   “Ott van a tanzán elnök, aki ravasz módon beküldött kecske
   De ez minimális egyedi eset: mit és mennyire gondolnál ebből kiprojektálni?”

   Minimális egyedi eset – meg is lett az eredménye – bejött, amit sokan mondtak – az elnökkel hirtelen és váratlan szívroham, vagy agyvérzés fog végezni – megmutatta, hogy mi van, ha nem tesztelgetünk, nem számolgatjuk az idős, krónikus betegségben elhunytakat és normál módon éljük tovább az életünket. Erre mutatott rá a svéd példa is. Meg most Texas sem akar nagyon kihalni, pedig mondták, hogy na jó, elég volt a játszódásból és mindent kinyitottak. Más kérdés, hogy a vírusterroristák mit fognak majd ezért rájuk szabadítani. Merthogy felkészültek az efféle “vírustagadók” kezelésére is, arra ne legyenek kétségeink.

   “Végül abba gondolj bele, ha nincs covid-járvány (mint konteo), akkor mégis mi van?
   Van Magyarországon 110.000 eü-s doki, szakápoló, stb. (akiket Orbánék mostanság b*sztattak)
   Mivel a járvány diverzifikált (nem egy helyre koncentrálódik az országban) az ő összeesküvésük és vagy tudatlanságuk kellene ahhoz, hogy felnagyítsanak a “semmiből” egy járványt.
   Amivel szemben áll a te vagy az én álneves nickem. Vajon hány járványtagadó van és miért háromszorozódott meg az oltási hajlandóság a magyar lakosságban akár kínai vakcinát is bevállalva?”

   1. Nem szerintem, hanem nálam sokkal képzettebb, tapasztaltabb, okosabb orvosok szerint egy átlagosnál kicsit erősebb influenzaszerű járvány van. Persze nem egy éve folyamatosan. Tavaly tavasszal nem volt semmi, ezért lett nálunk is kevesebb az első félévi halálozási szám az előző évieknél.
   2. Az orvosok egy része igenis megdöbbentően tudatlan – személyes tapasztalat, úgyhogy erről nem nyitok vitát.
   3. Egy részük nem tudatlan, de meg van félemlítve – lásd Vadim doktort, vagy az orvoscsoportot, akiket vegzált a hatalomőrség.
   4. Egy részük nem tudatlan, de pont leszarja, hogy mi van.
   5. Egy részük pedig kiáll az óriási ellenszéllel szembeszállva, de csak az tud tartósan, aki nem függ már anyagilag a rendszertől. Bár Sucharit Bhakdi professzor is el akar költözni Németországból. Még mielőtt bedugják elsők között egy átnevelő táborba.
   6. Nagyon sokan állunk szembe ezzel az egész szörnyűséggel. Kitűnő orvosok, virológusok, mikrobiológusok, jogászok,politikusok, stb. És sok-sok – egyre több – felébredt ember. Nyilván pénz, hatalom, fegyver nem a mi kezünkben van. Nálunk csak az emberség, az emberiesség, a tisztesség, az egészség, és főleg az igazság van. Hogy mi lesz a vége, beláthatatlan. Lehet, hogy súlyos polgárháborúk dúlnak majd, lehet, hogy simán kipusztítják, erősebb ellenállás nélkül a fél világot. Az is lehet vakcinakutatók, fejlesztők, szakértők szerint, hogy olyan mutációkat hoznak létre akaratlanul, hogy kiszalad a kezük alól minden irányítás. Nem lehet tudni. Egy biztos. Ha nem fogunk össze, akkor megjárjuk. Vagy így, vagy úgy. És az is biztos, hogy egyszer majd “ŐK” is nagyon megjárják, de az nem biztos, hogy azt mi megérjük…

   Az oltási hajlandóságról annyit, hogy a regisztráltak fele nem megy el oltakozni, ezen siránkozott valamelyik főmaffiózó.
   Az biztos, hogy minél erősebb a rémisztgető propaganda, annál többen ijednek meg, de azért az emberek mégsem annyira hülyék, hogy ne vegyék észre azt, hogy az oltás után betegedtek meg, vagy haltak meg a hozzátartozóik.

   “„A kórházban kiderült, hogy elkapta a vírust is, és a vége felé már ez is közrejátszott abban, hogy nem bírta tovább a szervezete.”

   Hát persze, persze…

 5. >>>>Vegyük továbbá figyelembe: ezek az év végi magasabb halálozási adatok csak magyar sajátosság.
  >>>>A többi országban az idei halálozási adatok ugyanazok, mint korábban.

  #https://444.hu/2021/03/05/dramai-szamok-es-a-teljes-szeteses
  “Olaszországban a második világháború óta nem volt annyira sok haláleset, mint tavaly.”
  “A pénteken közzé tett adatok szerint 2020-ban 746146 ember halt meg az országban.”
  “Ez 15 százalékkal, több mint 100 ezer fővel több, mint a 2015 és 2019 közötti időszak évenkénti halálozási átlaga.”
  Megjegyzés: az első hullám legeleje az olaszokat találta el legjobban, miközben a magyarokat megkímélte a lockdown.

  Olasz:
  60.36milla lakosság
  2015-2019: 648.823 halott éves átlagosan
  2020: 746.146 halott (+15% és +100.000 halottnövekmény)
  A lakosság 1.236% halt meg 2020-ban.
  2020.12.31 összes halott: 74.159

  Magyar:
  9.773milla lakosság
  2015-2019: 131459+125915+131293+130624+129275=648566/5=129713.2 halott éves átlagosan
  2020: 139.448 (+7.5% és +10.000 halottnövekmény)
  A lakosság 1.43% halt meg 2020-ban.
  2020.12.31 összes halott: 9.537

  1. Az utolsó sorok covid-halottakat jelentenek, a worldometers szerint.

 6. Tanulságos friss poszt, érdemes lenne több oldalról megvizsgálni:
  #http://www.antalffy-tibor.hu/3475-izraeli-mutans

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük