Több mint 20 ország felfüggesztette az AstraZeneca vakcinát

Több mint 20 ország felfüggesztette vagy korlátozza az AstraZeneca vakcináját.
[Ezek az országok: Svédország, Lettország, Dánia, Hollandia, Bulgária, Szlovénia, Írország, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Luxemburg, Ciprus, Portugália, Indonézia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Thaiföld, Izland, Norvégia, Ausztria. A korlátozások természetesen különböző mértékűek.
Mivel az adatok óráról órára változhatnak, jelen írásunk egy pillanatnyi állapotot (2021. március 19.) tükröz.]
Az észak-olaszországi hatóságok március 15-én lefoglaltak egy 394 ezer adagot tartalmazó sarzsot, miután egy 57 éves férfi néhány órával az oltás után meghalt, jelenti a Reuters.
Norvégia ki akarja vizsgálni egy közvetlenül az oltás után elhunyt fiatalember halálát. Ugyancsak Norvégia jelenti, hogy további három fiatalnál lépett fel agyembólia vagy agyvérzés az Astra-Zeneca oltás után.
Dr. Pal Andre Holme, az Osloi Egyetemi Klinika kezelőorvosa valószínűnek tartja, hogy az esetek az oltás következtében léptek fel.
Svédország március 16-án jelentette be, hogy a nem normális embóliás esetek után addig szüneteltetik a vakcina beadását, amíg az EMA közzé nem teszi vizsgálati eredményeit.
Bulgária elővigyázatosságból már egy héttel korábban leállította a vakcinázást, miután egy asszony 15 órával az oltás után szívelégtelenségben meghalt.  – jelenti a Reuters. “Amíg minden kétséget ki nem zártunk, szüneteltetjük az oltóanyag felhasználását, mondja Bojko Boriszov miniszterelnök.”
Írország felhagy az AstraZeneca vakcinázással, jelenti a The Telegraph. Dr. Karina Butler, a Nemzeti Oltási Tanács vezetője úgy nyilatkozott az ír állami Tv-nek, hogy a norvég esetek nyomán hozták meg ezt a döntést.
Németországban Jens Spahn egészségügyi miniszter ezen a héten hozta meg döntését az oltóanyag felfüggesztéséről, miután hét agyi vénás trombózisos esetet regisztráltak az oltások következtében. Spahn további vizsgálatokat tart szükségesnek evvel összefüggésben nemzeti és európai szinten.
Az oltóanyagok jóváhagyásáért felelős Paul Ehrlich Intézet szerint az EMA-nak kell döntést hoznia a kérdésben.
Indonézia március 15-én felfüggesztette az oltásokat az AstraZeneca oltóanyaggal, és megvárja a WHO részletes tanulmányát a kérdésben.
Dél-Afrika felfüggesztette korábbi terveit az AstraZeneca oltóanyag bevezetéséről, miután egy tanulmány csak 10 %-os hatásfokot állapított meg a dél-afrikai variánsoknál.
Venezuela nem szándékozik engedélyezni az AstraZeneca oltóanyagot.
Thaiföld egy héttel korábban biztonsági okokból átmenetileg felfüggesztette az oltóanyag használatát, majd néhány nappal később felfüggesztette a felfüggesztést.
Reuters szerint AstraZeneca saját maga vizsgálta felül oltóanyagát, és ennek során nem talált fokozottabb vérrög keletkezési kockázatot oltóanyagának alkalmazása során. [Szerk.: Meg is lepődtünk volna, ha mást modnanak.] A jövőben az EMA honlapján fogják biztonsági jelentéseiket közzétenni. – közölte a cég szóvivője.
Eközben a WHO továbbra sem lát problémát az oltóanyaggal kapcsolatban.  Tedros Adhanom Ghebreyesus WHO főtitkár: «ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az események [halálesetek és egyéb, orvosi beavatkozást igénylő esetek] az oltások következtében lépnének fel. A napi rutinhoz tartozik, hogy azokat megvizsgáljuk. A figyelő rendszer működik, és a szükséges ellenőrzések folyamatosak.»
A jelentések szerint a WHO oltásbiztonsági szakértői március 16-án vitatták meg az oltóanyag biztonságosságát.
A  The Telegraph szerint WHO azt állította, hogy a bizottság korábban nem állapított meg kauzalitást az oltóanyag és a vérrög-képződéses esetek között, és az országok azt továbbra is használhatják.
Az európai hatóságok ugyancsak védelmükbe vették az oltóanyagot és kijelentették, hogy az előnyök felülmúlják a kockázatokat.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja a haláleseteket, de egyelőre nem lát okoz az alkalmazás korlátozására.
Kommentárunk: Az egyetlen helyes lépés minden genetikai oltóanyag azonnali felfüggesztése volna, amíg a reguláris engedélyezési eljárást le nem folytatják. Mert ne feledjük: Az AstraZeneca, a Pfizer, a Moderna és a Szputnyik abszolút újszerű, emberen eddig még ki nem próbált genetikai oltóanyagok. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy az egyetlen hagyományos oltóanyag, a kínai Sinopharm vakcina reguláris jóváhagyással rendelkezik, az is rendkívüli jóváhagyást kapott. Viszont a kínaiak ellesték nyugati kollégáiktól a trükköt, immár a kínai vakcinából is dupla adagot írnak elő. Ügyes, mondaná Kohn bácsi.
Nézzünk meg evvel összefüggésben néhány számadatot.
A https://tkp.at/2021/03/10/eu-datenbank-bisher-1724-gemeldete-todesfaelle-nach-impfungen/honlap adatai szerint 2021. február 26-ig Európában 53 millió adag oltást adtak be az alábbi arányokban:

részarány %
AstraZeneca 25
Moderna 6
 Pfizer/BioNTech 69

Ebben az időszakban az alábbi, mellékhatással járó rendkívüli, ill. haláleseteket jelentették:

bejelentett esetek halálesetek esetek % halálesetek %
AstraZeneca 21 172 205 18,4 11,9
Moderna 4 459 388 3,9 22,5
 Pfizer/BioNTech 89 239 1 131 77,7 65,6
összesen 114 870 1 724 100 100

A bejelentett rendkívüli esetek 40 %-a volt súlyosabb, illetve becslések szerint a tényleges esetek, ill. halálesetek 80 %-a nem kerül bejelentésre.

A vonatkozó európai adatokat hetente kétszer frissítik. Természetesen az adatoknál óriási a szórás és bizonytalanság, tehát egyértelmű következtetéseket ezekből nem lehet levonni. Vannak országok (pl. Magyarország), amelyek egyetlen egy mellékhatással vagy halálesettel járó oltás nem jelentettek az EU megfelelő szervei felé.

A fenti táblázat adatai semmiképp nem igazolják, hogy az AstraZeneca valamivel is veszélyesebb volna a másik két vakcinánál. Mellékhatások tekintetében a Pfizer, a halálesetek tekintetében a Moderna tűnik veszélyesebbnek.

Az aktuális adatok innen letölthetők:

https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#distribution-tab

http://www.adrreports.eu/de/search_subst.html#

Hogy speciel az AstraZeneca kapott olyan nagy nyilvánosságot, jelentheti azt, hogy ahol nagyobb mennyiségben alkalmazták (Nagy Britannia), még valamilyen szinten működik az utólagos kontroll. De jelentheti azt is, hogy a WHO és a Gavi köreiben elhatározták, hogy beáldozzák az AstraZenecát, hogy növeljék a bizalmat a többi vakcina iránt. Persze ez csak egy vak találgatás részemről. A Szputnyik és Sinopharm vakcinákról pedig egyelőre nem áll elég tapasztalat rendelkezésre.
Hogyan is kommunikálja a magyar egészségügy oltáslobbi a vakcinakérdést?
“Az a jó vakcina, amit beadnak.” Nagyon, nagyon intelligens kommunikáció.

Fenti ábrával semmiképp sem szeretnénk általánosítani. A tisztességes, a közjóért dolgozó politika, a becsületes tudósok, a munkájukat áldozatosan végző orvosok és egészségügyi dolgozók, a pártartlanul, sokoldalúan tájékoztató média irányába továbbra is maximális elismeréssel adózunk.
Források:
https://corona-transition.org/mehr-als-20-lander-setzen-den-impfstoff-von-astrazeneca-aus-doch-gemass-den
https://childrenshealthdefense.org/defender/20-countries-suspend-astrazeneca-vaccine/
2021 március
A források alapján összeállította
Király József

Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

Add a Comment
 1. A német kutató orvos, Unimedizin doktor Greifswald megtalálta az AstraZeneca által okozott esetleges agytumor ellenszerét.

  Forrás:
  AstraZeneca: Greifswalder Forscher finden Thrombose-Ursache

  https://www.ndr.de/nachrichten/mecklenburg-vorpommern/AstraZeneca- Greifswalder-Forscher-finden-Thrombose-Ursache,coronavirus4660.html

  A gyógyszer előre nem adható be. Csak akkor használható a gyógyszer, ha baj van.

  A kutatás azért volt lehetséges, mert az osztrákok kiadták a németeknek a meghalt fiatal osztrák nő vérét.

  Ugy néz ki, hogy ezután is lesz halál eset az AstraZeneca “oltakozás” után, mert a tünetek kb. 14 napig mindig hasonlók.

  Akinek megdagad a lába, vagy azt nem érzi, az gyorsan menjen a korházba.

  Majd talán 1 hét után elvileg meg is kaphatja a megmentő gyógyszert, ha addigra még életben van.

  De nem kell aggódni. Mert elöször még a gyógyszer ilyen irányú használata még csak a kisérleti fázisban van, de az “oltakozás”
  tilalmát már most feloldotta az EMA hatóság.

  1. Bocs, csak annyi, hogy trombózis, nem tumor.

 2. A karma bosszúja?

  Meghalt Dr. Jose Baselga, az AstraZeneca főigazgatója

  https://mail.yahoo.com/d/fo

  Korábban ő volt a Sloan-Kettering igazgatója is, de érdek és egyetemi etikai visszaélések miatt onnan menesztették.
  https://www.telegraph.co.uk

  Mindenki lázasan keresi most, hogy melyik koronás vakcinát kapta, ha kapott, mert Creutzfeldt-Jakob betegségnek írták le a gyors halálhoz vezető közvetlen okot, és azt tudjuk, hogy az mRNS vakcinák egyik mellékhatása az egyébként prionok által okozott gyakoribb neurodegeneratív betegségek is lehetnek. Itt vannak a cikkek és egy szerkesztői levél. https://scivisionpub.com/pd… – https://doi.org/10.1016/j.c

  László G. Boros, M.D.

  Professor of Pediatrics (Endocrinology & Metabolism)

  University of California Los Angeles – UCLA School of Medicine

  Los Angeles, California, U.S.A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük