WHO: Mi történt Genfben 2022 májusában?

Honlapunkon többször tudósítottunk róla, hogy USA javaslatra a WHO tagállamainak 2022 májusában kendőzetlenül a WHO vezetőjének kezébe kellett volna helyezniük egészségügyük irányítását, beleértve a pandémia kihirdetését, annak felfüggesztését, oltások kötelező elrendelését. (https://virusinfok.hu/tag/who/) Mindennek természetesen súlyos kihatásai lettek volna az adott tagország gazdaságpolitikájára, pénzügyeire is. A genfi közgyűlés előtt többször jelent meg a magyar főáramú sajtóban a WHO vonatkozó terveit támogató megnyilatkozás, elsősorban a kormányoldal részéről. Szíjjártó Péter barátjának nevezte Tedrosz Gebrejeszuszt, akivel jól megértik egymást[1]. (“Madarat tolláról, embert barátjáról” – tartja a régi magyar közmondás.)

Aztán mintha csak egy láthatatlan kéz intézte volna, a híradásokból eltűntek a WHO genfi konferenciájával kapcsolatos hírek. Ma 2022 júniusában népszerű keresőprogramunk az alábbi képet mutatja:

 De nem sokkal jobb a helyzet a nemzetközi sajtó és a hírügynökségek evvel kapcsolatos híradásainál sem. Vagy nem számolnak be a közgyűlésről, vagy ha mégis, azt elrejtve és lényegtelen dolgokat megemlítve teszik.

Indokolt tehát, hogy tájékoztassunk: A WHO tagállamok egy része, elsősorban néhány afrikai állam és Brazília nemet mondott az egészségügy ürügyén bevezetni kívánt világdiktatúrára.

Ezért közzétesszük a témában az egyik legalaposabb, legátfogóbb beszámolót Norbert Häring közgazdász blogja alapján.

Megbukott az USA radikális javaslata a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat (IHR) szigorítására a WHO 75. genfi egészségügyi közgyűlésén –
néhány afrikai és más ország ellenállásán, amelyek nem akarták ilyen könnyen alávetni magukat a WHO egészségügyi diktatúrának. Most a tárgyalások 2024-ig folytatódnak, párhuzamosan a tervezett globális pandémia szerződéssel.

Az egészségügyi miniszterek május 22. és 28. között Genfben találkoztak a WHO 75. közgyűlésen (WHA), amely a szervezet döntéshozó szerve minden olyan ügyben, amelyről a főigazgató nem dönthet önmagában.

Valami rendkívül fontos, sőt látványos dolog volt a napirenden, még ha a szokásos médiafogyasztók nem is hallottak róla: Amint arról e blogon és néhány más alternatív hírforrásban is beszámoltunk, az amerikai kormány javaslatot nyújtott be a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat (IHR) drasztikus szigorítására. Ez azt jelentette volna, hogy a WHO főigazgatója és a regionális igazgatók széles körű hatáskörrel rendelkeznek a különböző típusú egészségügyi vészhelyzetek önkényes, az érintett kormányok bevonása nélküli kihirdetésére. Azokat a kormányokat, amelyek országaiban feltételezett veszélyes egészségügyi események történnek, kötelezni lehetett volna arra, hogy technikai segítséget kérjenek a WHO-tól és nemzetközi szakértői csoportoktól.

Szűkszavú WHO

Még ha valaki kereste is, gyakorlatilag sem a média, sem a WHO nem számolt be érdemben arról, hogy hogyan zajlott az IHR reformjáról szóló vita, és hogy miről született döntés a genfi ülésen. Mintha a világ járványpolitikája olyan dolog lenne, ami a közvéleményt nem érdekelné, vagy nem kellene, hogy érdekelje.

Csak az utolsó előtti napon, május 27-én, a WHO napi összefoglalójában lehetett olvasni, hogy a küldöttek végül megállapodtak az IHR módosításáról, amely szerint a rendeletek jövőbeli módosításai két év helyett egy éven belül lépnek hatályba. Ez az amerikai kormány reformdokumentumában szereplő javaslat felhígított változata volt. Mellékesen megemlítették, hogy “a hét elején” már döntöttek egy “átfogó folyamatról, amelynek célja az IHR jövőbeni módosításai”.

Beigazolódott a gyanú, hogy az amerikai javaslat így egyelőre megbukott, anélkül, hogy a WHO ezt beismerte, és a média erről tudósított volna.
A május 28-i ülés végén a Health Policy Watch Egészségpolitikai Figyelőn olvasható volt az első érdemi, bár nagymértékben elkendőzött jelentés, amelynek sorai között ki lehetett olvasni, hogy mi történt. A Health Policy Watch célja, hogy tájékoztassa az egészségügyi politika döntéshozóit, különösen a fejlődő országokban. Az online magazint az egészségpolitikában rendkívül befolyásos Wellcome Trust és más alapítványok támogatják.

A Health Policy Watch anélkül, hogy külön megemlítené az amerikai javaslatot, megállapítja:

“Az e héten hozott határozatok elindítják a 2005-ös, homályos és gyakran áttételes IHR-rendelkezések aktualizálásának folyamatát, miközben a tárgyalások folytatódnak egy szélesebb körű járványügyi globális megállapodásról. A hét elején ez a napirendi pont váratlan ellenállásba ütközött néhány ország, köztük az Afrikai Csoport részéről, amely attól tartott, hogy az IHR módosításai kellő ellenőrzés vagy hozzájárulás nélkül történnek.”

Egy május 25-i bejegyzésében a Health Policy Watch nyíltabban fogalmazott, elismerte, hogy az amerikai javaslatok nagyon előre mutatnak, és ezért nincs esélyük a konszenzusra.

Mivel azonban tudták, hogy hová tartanak, sok afrikai ország, Botswana vezetésével, valamint Kína és Irán – az USA meglepetésére – ellenezte volna az USA, az EU és más országok által előterjesztett javaslatot, amely a határidők lerövidítésére és a reformfolyamat strukturált elindítására irányult. A végső döntés egy kompromisszumos megoldás ezekkel az országokkal.

Így aztán a néhány szépen színezett beszámolóból kikövetkeztethetjük: Az amerikai kormány (egyáltalán nem technikai, hanem rendkívül politikai) intézkedéscsomagjából csak az esetleges változtatások végrehajtási idejének lerövidítéséről döntöttek, és arról, milyen módon tárgyaljanak azokról. Az előzetes kudarc oka a szegényebb és gyengébb országok ellenállása volt, amelyek nem akarták, hogy olyan reformot kínáljanak fel nekik, amely anélkül, hogy részt vettek volna a reformfolyamatban, megfosztotta volna őket jogaiktól.

Az új menetrend

A kudarc azonban csak átmeneti. Loyce Pace, az Egyesült Államok egészségügyi és humánügyi minisztere így nyilatkozott:

“Ha nem történik meg ezen a héten, akkor sem állunk le. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy elérjük célunkat.”

Várható, hogy a vonakodó országokra ígéretekkel és fenyegetésekkel nyomást fognak gyakorolni. A Health Policy Watch szerint az elfogadott menetrend alapján szeptemberig minden országnak lehetősége lesz saját reformjavaslatokat tenni, amelyekről januárig jelentést készítenek. 2023-ban tárgyalásokra kerül sor, és egy újonnan létrehozott IHR reformbizottság fogja előterjeszteni saját javaslatait. A döntés 2024-ben születne meg.

Ez az ütemterv nagyjából párhuzamosan halad a WHO által a világméretű, járvány elleni küzdelemről szóló egyezményről tervezett tárgyalásokkal. Hogy ez mit tartalmazzon, még nyitott kérdés, de úgy tűnik, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni az új és ismert kórokozók tömeges vizsgálatára, és természetesen a védőoltási kampányokra.

Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a WHO 2021. májusi közgyűlésének megnyitó beszédében így fogalmazott: a Corona-járvány következményeként ki kell terjeszteni a felügyeletet és a vizsgálatokat, küzdeni kell a félretájékoztatás ellen, nemzeti oltási stratégiákat kell bevezetni, és szolidaritási akcióként ki kell terjeszteni a védőoltásokat, különösen a fejlődő országokban.

Ha az Egyesült Államok csak részben jár sikerrel az IHR reformjával kapcsolatos elképzeléseivel, és elfogadnak egy globális járványügyi szerződést, a gyógyszergyártók remélhetik, hogy a jövőben sokkal gyakrabban kapnak tömeges vakcina- és gyógyszerrendeléseket, és sokkal gyakrabban vezényelhetnek le tömeges oltási kampányokat. A lakosság pedig felkészülhet a krónikus egészségügyi vészhelyzeti rendszerben való életre, részben felfüggesztett alapvető jogokkal.

Mit tehetünk?

– Őrizzük meg nyugalmunkat, ha kikiáltják a következő pszeudo-pandémiát[2],

– Tájékoztassuk a körülöttünk élő embereket,

– Ne fogadjuk el az értelmetlen szabályokat,

– Tiltakozzunk a rendelkezésre álló eszközökkel, mint például petíciók aláírásával a globális járványügyi szerződés és az IHR módosítás ellen,

– Levelek írásával, telefonhívásokkal kell parlamenti képviselőink számára világossá tenni, hogy a kérdés fontos a választóik számára, ne tegyenek úgy, mintha a kérdés nem létezne,

– Vonuljunk az utcára.

Utóirat (2022.05.30): A Politico jelentése szerint

A Politico című amerikai magazin európai kiadása különösen jól szemlélteti az IHR körüli dezinformációt. A cikk: “Az országok megegyeztek a globális egészségügyi szabályok módosításáról – a WHO Közgyűlés elfogadta az USA által beterjesztett határozatot a nemzetközi egészségügyi szabályok módosításának ütemezéséről. A cím és az alcím, amely szerint a WHO Közgyűlés az USA által beterjesztett határozatot fogadott el, nem téves, de teljesen elfelejti megemlíteni – úgy a címben, mint magában a szövegben – hogy az egészségügyi szabályok módosítására vonatkozó lényeges amerikai javaslatokat nem fogadták el.

Egy másik beszámoló ugyanerről a kérdésről:

Nem jön létre az új pandémaiszerződés – a WHO a heves ellenállás miatt 13 módosítási javaslatából 12-t visszavon – uncut-news.ch

2022. június
Közzéteszi:
Király József

[1] https://www.teol.hu/orszag-vilag/2022/05/szijjarto-magyarorszag-tamogatja-a-who-foigazgatojanak-ujravalasztasat

[2] A majomhimlő név alatt ez már meg is történt

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük