Dél-afrikai tudósok: NEM a majomhimlő elleni vakcinaprogram afrikai sürgősségi bevezetésére

Nyilatkozat a majomhimlő elleni afrikai vakcinaprogram javasolt sürgősségi bevezetéséről.
Mélységes aggodalommal tölt el bennünket az afrikai járványügyi központ főigazgatója, Jean Kaseya 2024. augusztus 13-i, valamint a WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus 2024. augusztus 14-i bejelentése.
Fontos, hogy ezeket a bejelentéseket a nyilvánosság elé tárjuk.Jean Kaseya főigazgató nyilatkozataiban a majomhimlő elleni vakcinákkal kapcsolatban kijelentette: „Egyértelmű tervünk van arra, hogy több mint 10 millió adagot biztosítsunk Afrikában, kezdve 3 millió adaggal már 2024-ben”.
Mi a SAVIMS-nél szeretnénk felhívni a figyelmet a vonatkozó tényekre mindkét intézmény és más érintett érdekeltségű szervek számára:

  1. A majomhimlő ellen nincs olyan előírt vakcina, amely dokumentáltan 1. szintű tudományos bizonyítékokkal rendelkezik. A WHO által jelenleg ajánlott élő vírusos vakcinák, a Jynneos és az ACAM2000
    (a) himlő elleni vakcinák, és így kísérleti jellegűek a majomhimlő esetében;
    (b) súlyos mellékhatásokról számoltak be, és
    (c) olyan élő vírustörzseket tartalmaznak, amelyek a kiirtott himlő vírus újbóli felbukkanását idézhetik elő.
  2. Az mRNS-vakcinák lehetséges felhasználása. Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná bármely mRNS-vakcina alkalmazását bármely fertőző betegség megelőzésére vagy enyhítésére. A kísérleti mRNS-vakcinák mellékhatásainak megfigyelt adatai messze meghaladják az esetleges előnyöket.
  3. A tájékoztatás utáni beleegyezés olyan etikai koncepció, amely törvényben kodifikált és minden egészségügyi intézményben napi gyakorlat. A klinikai tájékozott beleegyezéshez három alapvető kritérium szükséges: a betegnek kompetensnek, megfelelően tájékozottnak és nem állhat kényszer alatt. A jelenlegi kutatások alapján nem lehetséges, hogy ezen oltóanyagok bármelyik befogadója legitim tájékozott beleegyezést kapjon.
  4. Az Allan-Blitz és munkatársai „A position statement on Mpox as a Sexually Transmitted Disease” című cikke arra a következtetésre jutott, hogy a majomhimlő szexuális úton terjedő betegség”. Az erre a forgatókönyvre vonatkozó megelőző intézkedéseknek szükségessé kell tenniük és elő kell idézniük a vonatkozó klinikai és egészségügyi alapellátási és oktatási kezdeményezéseket, amelyek a magas kockázatú csoportra irányulnak. Nem indokolt a kísérleti vakcinák ajánlása az általános lakosság számára.
  5. A WHO által a Kongói Demokratikus Köztársaságban és más afrikai országokban a majomhimlőre vonatkozó összevont adatokra vonatkozó statisztikák és elemzések további vizsgálatot igényelnek, és azokat független ellenőrzésnek kell alávetni. Azoknak a területeknek, ahol a legmagasabb statisztikákat gyűjtötték össze, részletezniük kell a tesztelés kritériumait, a tesztelési eljárásokat, a berendezések érzékenységét és specificitását, a személyzet képzettségét, a klinikai forgatókönyveket és azt, mivel vették rá az embereket a tesztelésre. Milyen vizsgálatokat végeztek más betegségek, köztük fertőző betegségek kivizsgálására és kizárására?
  6. A majomhimlővel kapcsolatos halálesetekről nem jelentek meg boncolási jelentések. A hivatalos dokumentált boncolás hiánya, a berendezéssel végzett tesztek érzékenységére és specifikusságára vonatkozó információk hiánya, valamint az adatok véletlenszerű összevetését validáló eljárásokra vonatkozó információk hiánya tovább csökkenti és érvényteleníti a statisztikák hitelességét.

A SAVIMS ÁLLÁSFOGLALÁSA A MAJOMHIMLŐ ELLENI SÜRGŐSSÉGI VAKCINA AFRIKAI BEVEZETÉSÉRŐL:

Áttekintettük a szakirodalmat és elemeztük a majomhimlőre, valamint annak etiopatogenezisére vonatkozó adatokat. A betegséggel kapcsolatos ismereteink alapján:

  1. Nem támogatjuk, hogy az afrikai CDC és a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdessen a majomhimlőre vonatkozóan.
  2. Megállapítottuk, hogy a majomhimlő túlnyomórészt önkorlátozó betegség (self-limiting condition). Ez nem indokolja a vakcinabeavatkozást.
  3. A tudományos bizonyítékok alapján határozottan ellenezzük a himlő elleni vakcinák vagy bármely más javasolt majomhimlő elleni vakcina újrahasznosítását „sürgősségi” vakcinaként az afrikai népek számára.
  4. Megkérdőjelezzük a majomhimlővel összefüggésbe hozható, az afrikai CDC által jelentett halálesetek számának hitelességét, kivéve, ha ez boncolással igazolható.
  5. Figyelmeztetjük a közvéleményt, hogy bármilyen oltóanyag felvétele a vakcinából adódó kockázatokkal jár, beleértve a majomhimlő elleni oltóanyagot is, amelynek hatékonyságát és biztonságosságát nem állapították meg megbízhatóan az 1. szintű klinikai vizsgálatok. Semmivel sem lehet elfogadtatni egy olyan vakcinát, amelynek ismeretlenek a mellékhatásai.
  6. Felszólítjuk a nyilvánosságot, hogy éljen természetes emberi jogaival, és tagadja meg a beleegyezést minden olyan orvosi beavatkozáshoz, amelyet nem tud feltétel nélkül elfogadni.

Nyitottak vagyunk a párbeszédre és a megbeszélésekre az afrikai CDC-vel a fent felvetett kérdésekről, valamint az afrikai lakosságot érintő valamennyi egészségügyi és jóléti kérdésről.

SAVIMS Dél-afrikai Védőoltás-sérülés Medco-Legal Tanulmányozó Csoport
85 St Patrick Road
Houghton | Johannesburg | 9301
Dél-Afrika
savims@savims.org.za

Forrás: Statement on the proposed emergency roll-out of vaccine program in Africa for monkeypox (substack.com)

A SAVIMS nyilatkozata pdf formátumban itt tölthető le.


Hivatkozások:

  1. Allan-Blitz LT, et al. A Position Statement on Mpox as a Sexually Transmitted Disease. Clin Infect Dis. 2023 Apr 17;76(8):1508-1512 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36546646/
  2. Bloch DA. Két diagnosztikai teszt összehasonlítása ugyanazon „arany standarddal” szemben ugyanazon mintán. Biometrics. 1997 Mar;53(1):73-85. Erratum in: Biometrics 1998 Mar;54(1):399. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9147604/.
  3. Cocanour CS. Tájékozott beleegyezés – Több, mint egy aláírás egy darab papíron. Am J Surg. 2017 Dec;214(6):993-997. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28974311/
  4. Grady C. A tájékozott beleegyezés tartós és új kihívásai. N Engl J Med. 2015 Feb 26;372(9):855-62. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25714163/
  5. https://africacdc.org/news-item/speech-of-the-director-general-africa-cdc-on-the-declaration-of-mpox-as-a-public-health-emergency-of-continental-security-phecs/
  6. https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-ihr-emergency-committee-meeting-regarding-the-upsurge-of-mpox-2024—14-august-2024
  7. https://www.who.int/health-topics/smallpox
  8. https://www.cdc.gov/poxvirus/mpox/interim-considerations/overview.html
  9. https://jynneos.com/
  10. https://www.who.int/publications/m/item/multi-country-outbreak-of-mpox–external-situation-report-35–12-august-2024
  11. https://clinicaltrials.gov/study/NCT05988203
  12. https://clinicaltrials.gov/search?term=mrna%20vaccine
  13. Ogoina D, et al. A humán mpox klinikai áttekintése. Clin Microbiol Infect. 2023 Dec; 29(12):1493-1501. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37704017/.
  14. Zidan M, et al. Amit a statisztikáról tudni kell, II. rész: a diagnosztikai és szűrővizsgálatok megbízhatósága. Pediatr Radiol. 2015 Mar;45(3):317-28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25726014/

2024. augusztus
Közzéteszi:
Király József

Print Friendly, PDF & Email
Updated: 2024.08.23. — 09:42

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük