USA-tudósok: Ezúttal a madárinfluenza szennyvízből történő kimutatásával riogatnak

A kutatók állítólag tíz texasi város szennyvizében “találtak” H5N1 vírust. A „következő influenzajárvány leküzdésének elősegítése érdekében” a szennyvíz, az állatállomány, a veszélyeztetett mezőgazdasági dolgozók és a főbb repülési útvonalak mentén élő vándormadarak „kiterjesztett, elfogulatlan szekvenálását” javasolják.

Aki keres az talál – különösen, ha a hírhedt PCR-tesztet használják keresésre. Ugye emlékszünk: a PCR-teszttel alkották meg Covid „világjárvány esetszámait”. A technológiát pedig arra használják, hogy a szennyvízben veszélyes vírusokat találjanak. Az USA tudósai most a H5N1 madárinfluenza vírusát keresték a szennyvízben, és állítólag tíz texasi városban meg is találták.

A szennyvízminták elemzéséhez az UTHealth Houston és a Baylor College of Medicine kutatócsoportja egy kifinomult technikát, a virom szekvenálást használta, amely magában foglalja a polimeráz láncreakciót (PCR). Az eredményeket levél formájában tették közzé a New England Journal of Medicine című folyóiratban. Ez tehát nem egy lektorált tanulmány.

A kutatók szerint 1337 olyan szennyvízminta elemzése után, amelyekben korábban nem volt nyoma a H5N1 vírusnak, 2024 márciusában hirtelen megjelent. Március 4. és július 15. között állítólag mind a tíz vizsgált városban kimutatták, 23 helyszínből 22-nél, 399 mintából 100-ban. A szerzők azt írják:

„Az influenza A (H5N1) vírus széles körű kimutatása tíz amerikai város szennyvizében aggasztó. Bár a jel pontos eredete jelenleg nem ismert, a klinikai expozíció hiánya és a genom információk több állati forrásra utalnak.

A szennyvízmonitorozást korai figyelmeztető eszköznek kell tekinteni az aggodalomra okot adó evolúciós alkalmazkodás észlelésének javítása érdekében. A forrásazonosítási erőfeszítések támogatása és a következő influenzajárvány elleni küzdelem elősegítése érdekében javasoljuk a szennyvíz, az állattartás és az abból származó termékek, az expozíciónak kitett mezőgazdasági dolgozók (beleértve a széklet- és vizeletmintákat is), valamint a főbb repülési útvonalak mentén élő vándormadarak kiterjesztett, elfogulatlan szekvenálását.”

A tudósok ugyanakkor elismerik, hogy nincs azonnali ok a pánikra. Megjegyzik, hogy a H5N1 előfordulása a szennyvízben nem korrelált az influenzával kapcsolatos kórházi kezelésekkel. Ez arra utal, hogy „a lakosságra jelentett kockázat jelenleg alacsony. Továbbra is fennáll azonban az az aggodalom, hogy a vírus alkalmazkodhat és könnyebben terjedhet az emberek között”.

A Study Finds beszámolt a munkáról, és a címben azt írta: „Jön egy újabb világjárvány?”. Az eredmények „nagy hullámokat vertek a tudományos közösségben, és sürgős kérdéseket vetettek fel a vírus terjedésével és egy pusztító világjárvány kialakulásának lehetőségével kapcsolatban”. Amit a kutatók találtak, az „rémisztő” volt. A portál következtetése:

„Ez a felfedezés aláhúzza a szennyvízfelügyelet mint közegészségügyi eszköz fontosságát. A TEPHI [Texasi Járványügyi Közegészségügyi Intézet] 2022 májusa óta több mint 400 emberi és állati vírust mutatott ki a szennyvízben, értékes adatokat szolgáltatva olyan kórokozók mozgásáról, mint a SARS-CoV-2, a szezonális influenza és a majomhimlő.

Amint azt a közelmúltbeli globális egészségügyi válságokból megtanultuk, a korai felismerés kulcsfontosságú a világjárványok megelőzésében. Ez a legmodernebb szennyvízfelügyeleti program őrszemként szolgál, amely figyelmeztet bennünket a potenciális veszélyekre, mielőtt azok ellenőrizhetetlen járványokká válnának.”

Források:

New England Journal of Medicine, Levelezés: A madárinfluenza A(H5N1) vírus szekvenáláson alapuló kimutatása tíz város szennyvizében – 2024. szeptember 11.

A tanulmány megállapította: Madárinfluenzát találtak a városi csatornákban – Újabb világjárvány következik? – 2024. szeptember 12.

USA tudósok az esetleges madárinfluenza-pandémiával keltenek pánikot – Transition News

Közzétevő ismét fölteszi kérdését, amire eddig nem kapott választ, és feltehetőleg sohasem fog:

Miért a torokból történő mintavétellel vegzálták az embereket, miért nem a vizeletből vagy székletből “mutatták ki” a koronavírust?

2024. szeptember
Közzéteszi:
Király József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük