Tűnődés az oltóanyagok hatékonysága, illetve biztonsága kapcsán

Frissítés 2020.01.19.
Izlandon három idős beoltott személy meghalt a vakcinázás után. – jelenti a Lyfja­stofn­un, az Izlandi Gyógyszerügynökség, amely felhívja a figyelmet, hogy a vakcinák csak sürgősségi engedéllyel rendelkeznek. Feltehetőleg Pfizer-vakcináról van szó, a közzétevő honlap szerint legalább is Moderna-vakcina következtében még senki nem halt meg.
[Hurrá! Teszi hozzá a magyyar közzétevő. Hírértéke van annak, ha senki nem halt meg egy vakcinától. Gyanús lett továbbá, hogy a tájékoztatást nyújtó honlap főoldalán rengeteg fénykép van, de alig ábrázolnak maszkot viselő embereket. Ennek oka: Izlandon csak a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkviselet, 15 év alatti fiatalaok pedig eleve föl vannak mentve.]
Forrás:
Þrír nú látist eftir bólusetningu hér á landi (mbl.is)
Frissítés 2020.01.18.
Legalább 13 izraelinél jelentkeztek a Pfizer oltóanyaggal történt első oltás után arcbénulásos tünetek – jelenti az Ynet izraeli TV-állomás az Egészségügyi MInisztériumból kapott értesülésekre hivatkozva. Hozzáteszik még, a szakemberek úgy vélik, hogy a tényleges szám valójában magasabb lehet. A minisztérium úgy nyilatkozott, biztonságos az oltás második adagja, ha elmúltak a bénulás tünetei, és egyéb mellékhatások sem tapasztalhatók. Az orvosok egy része azonban szkeptikus. “Nem szívesen adom be a második oltást annak, akinél ilyen tünetek jelentkeztek az első után.” – mondja Galia Rahav, a Sheba Medical Center Fertőző Betegek Osztályának vezetője.
Izraelben már 20 %-ot elért az oltások (első részlet) aránya.
Forrás:
https://www.ynet.co.il/health/article/Sy9ouP6AD
Frissítés 2021.01.17
Norvégiában 29-re emelkedett a halottak száma a “védő”-oltások következtében. Mindegyikük idős személy. Norvégia eddig csak Pfizer-oltóanyagot használt.
Covid Vaccine Deaths Rise in Norway Among Older People – BloombergA Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) jelentése szerint 55-re emelkedett az elhalálozások száma az USA-ban az oltások után. Az adatszolgáltatás a VAERS-rendszerben önkéntes, ezért lehet hiányos. Az USA-ban egyaránt használnak Pfizer- és Moderna-vakcinát.
55 People Died in US After Receiving COVID-19 Vaccines: Reporting System (theepochtimes.com)

 

A sajtó vastagon szedett szalagcímekben kürtöli:

95 %-ban hatékony a Pfizer új mRNS oltóanyaga.

90 %-ban hatékony az AstraZeneca vektor-oltóanyaga.

94 %-ban hatékony a Moderna mRNS oltóanyaga.

Ismertető az egyes vakcina-típusokról itt:
https://www.pharmindex-online.hu/hirek-cikkek/a-koronavirus-elleni-vakcinak-kozotti-kulonbsegek

Az átlagember ilyenkor azt gondolja, 100 beoltott emberből biztosan nem betegszik meg 95, hogy maradjunk a Pfizer példájánál.

Egy ilyen megállapításhoz azonban hiányoznak még a hosszú távú vizsgálatok.

Ezért ezt a gyártók sem állítják, hanem némileg trükkösen fogalmazva azt mondják, a hatékonyságvizsgálatokat lefolytatva a tünetesek (tesztpozitívok) közül az oltottak között volt 8 személy, a kontrollcsoportban pedig 162 személy. Így jön ki a 95 %-os relatív hatékonyság (efficacy). De azt maguk a gyártók is tujdák, hogy ez nem azt jelenti, hogy 100 beoltott személyből 95 nem lesz beteg. Hogy mennyire (hány %-ban) véd egy beoltott személyt a vakcina, azt senki sem, maguk a gyártók sem tudják. Így csak becslésekre támaszkodnak ők maguk is. Biontech és Pfizer pl. azt mondják, 99,99 % biztosak abban, hogy oltóanyaguk legalább 30 %-ban hatásos (efficiency).
https://www.br.de/nachrichten/wissen/faktenfuchs-wie-wirksam-sind-die-corona-impfstoffe,SJFaQir

ill.

https://pfe-pfizercom-d8-prod.s3.amazonaws.com/2020-09/C4591001_Clinical_Protocol.pdf

Amit az eddigi adatokból tudhatunk: Az oltottak csoportjából nem betegedett meg az egyedek 99,98 %-a, a nem oltottak csoportjából pedig 99,26 %-ékuk. Az oltás az egyedek 0,7 %-ánál volt hatásosabb, mint a nemoltás.

Íme, három számadat a hatékonyságra: 95 %, 30 % és 0,73 %. Az első és a harmadik helyes adat, a kérdés, hogy hogyan definiáljuk a hatékonyságot. A Pfizer saját becsléséről pedig az idő fogja eldönteni, helyesnek bizonyult-e.

Amit nem tudunk meg a híradásokból

 • Milyen volt a 43548 vizsgált személy koreloszlása?
 • Lehet-e oltóanyagot ajánlani idős személyeknek, ha az oltóanyagot csak jóval fiatalabb korosztályon tesztelték?
 • Szenvedtek-e a tesztelt személyek közül valahányan súlyos krónikus alapbetegségben? Ezeknek milyen volt a koreloszlása?
 • Ha nem (ami valószínűsíthető): Etikus-e beoltani krónikus alapbetegségben szenvedő személyeket?
 • A 170 megbetegedett személynek milyen volt a koreloszlása?

A 170 megbetegedett személy hogyan osztható be az alább csoportokba?

 • Tünetmentes, tesztpozitív – Hány fő, milyen a koreloszlásuk?
 • Enyhe tünetek nincs szükség orvosi kezelésre – Hány fő, milyen a koreloszlásuk?
 • Közepesen súlyos tünetek, orvos felkeresése szükséges, de kórházi ápolás nem – Hány fő, milyen a koreloszlásuk?
 • Súlyos tünetek, kórházi ápolás, esetleg intenzív osztály szükséges – Hány fő, milyen a koreloszlásuk?

A kérdés tisztázásához szükséges a másik oldalon a kockázatok becslése

Csak becslésről tudunk írni, hiszen a teljesen új hatásmechanizmusú oltóanyagok közül választhatunk.

Ugyan nem sok idő telt el az oltások beindulása óta, így sem a hatékonyságról, sem az esetleges közép- vagy hosszú távú mellékhatásokról nem állhatnak még rendelkezésre adatok.

Egyes híradások azonban aggodalomra adnak okot.

The Commons on St. Anthony idősek otthona

USA
A New York államban, Auburnban található The Commons on St. Anthony idősek otthonában nem volt covid-haláleset, egészen addig, amíg nem kezdődtek el a vakcinázások december 22-én.

A járvány december 21-én tört ki. – mondja az otthont fenntartó szervezet képviselője. Az oltások december 22-én kezdődtek. A következő két hétben a 300 idős személy 80 %-át oltották be, és közülük eddig 24-en meghaltak Covid következtében. “Nyugtalanító az igen magas, a betegségnél jóval magasabb halálozási arány.” – mondják a megfigyelők.

Az USA önkéntességen nyugvó bejelentési rendszere, a VAERS, december 31-ig 3916 nemkívánatos eseményt rögzített a vakcinázás után, ebből 13 halálesetet.

Részlet a vakcinázások miatti elhalálozások statisztikájából

Robert F. Kennedy bírálja a rendszert, mert önkéntességi alapokon nyugszik, és így hiányos az adatszolgáltatása.

https://principia-scientific.com/nursing-home-with-no-deaths-vaccinates-residents-then-deaths-begin/

Covid-19 outbreak at Auburn nursing home infects 137 residents, kills 24 – syracuse.com

http://www.ronpaulinstitute.org/archives/peace-and-prosperity/2021/january/10/a-nursing-home-had-zero-coronavirus-deaths-then-it-vaccinates-residents-for-coronavirus-and-the-deaths-begin/

Gregory Michael
56 éves szülész-nőgyógyász 2 héttel a Pfizer-oltás után meghalt egy igen ritka immun-trombocitopenia (ITP) nevű betegségben. Mivel tünetei az oltás után három nappal jelentkeztek, esete nem került bele a CDC járványügyi hatóság statisztikájába, mert az csak az oltás után 24 órán belül fellépő esetekkel foglakozik.
https://www.miamiherald.com/news/local/community/miami-dade/miami-beach/article248337525.html
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7002e1.htm

A CDC december 14. és 23 közötti időszakra 1.893.360 oltásból (Pfizer) 4393 (0,2 %) nemkívánatos eseményt regisztrált, ebből 175 súlyos, allergiás, anafilaktikus esetet. A további vizsgálatok során a CDC ebből kivett 154 esetet, mondván, hogy azok nem felelnek meg a súlyos, anafilaktikus esetek kritériumainak. De a Pfizer oltóanyag anafilaktikus eseteinek aránya még így is tízszer magasabb, mint egy hagyománsos influenzaoltásé.

in memoriam Sonia Acevedo és Dr. Gregory Michael — Rest in Peace

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7002e1.htm

https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/90556

Mindeközben…

Bill Gates maga dicsekszik vele, hogy lebeszélte Trump elnököt tervéről, aki egy Oltás Biztonság Ellenőrző Testület létrehozását fontolgatta. https://www.youtube.com/watch? v=dY7byG1YGwg

Robert F. Kennedytől a New York Times megvonja a jogot, hogy választ adjon unokahúgának, aki megszólalhatott a New York Times-ban: Az oltások biztonságosak.
https://childrenshealthdefense.org/defender/new-york-times-kerry-meltzer-covid-vaccines/

Tip of the Iceberg? Thousands of COVID Vaccine Injuries and 13 U.S. Deaths Reported in December Alone • Children’s Health Defense

Norvégia
33.000 beoltottból 23 idős személy meghalt az oltás következtében. Az oltások december 27-én kezdődtek Norvégiában egy idősek otthonában a Pfizer-oltóanyaggal. A norvég gyógyszerügynökség és népegészségügyi szolgálat megkezdte a halálesetek vizsgálatát.

Első megállapítások:
Az mRNS oltóanyagok gyakori mellékhatásai, mint láz, rosszullét egyes gyöngébb személyeknél halált okozhattak.

Ez máris az oltási ajánlások módosításához vezetett.

“Ha Ön gyönge, inkább ne oltassa be magát.” – mondta Steinar Madsen a norvég gyógyszerügynökség képviseletében egy webes sajtótájékoztatón 2021.01.14-én.

https://eurnews.net/more-than-20-people-vaccinated-with-the-pfizer-vaccine-died-in-norway/

https://norwaytoday.info/news/norwegian-medicines-agency-links-13-deaths-to-vaccine-side-effects-those-who-died-were-frail-and-old/?fbclid=IwAR2NaAM842LoTQP8zCxjeQ9oKgbblvEVXwYq9VOLEMR5kjSxzYBeXbl3lj0

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-15/norway-warns-of-vaccination-risks-for-sick-patients-over-80?fbclid=IwAR2_oBuYzrrkVcKF0vyX4OJPH7cHbfOP1eF1YfFrQbMKdUcDOZGoz-TpGnw

Izrael
Az egyik izraeli TV-csatorna jelenti jan. 12-én:

Az oltóanyag második dózisának több mellékhatása van, mint az elsőnek.

“Ez egy várható jelenség, mondja Ronit Calderon-Margalit, a Hebrew University School of Public Health professzora. A tünetek, mint láz, hidegrázás, fáradtság, gyöngeség, izomfájdalom, azt mutatják, hogy az első oltás már termel ellenanyagokat, és a második oltást már vírusnak véli. A tüneteknek 2 napon belül el kellene tűnniük. Ajánlott, hogy vegyük fel a második dózist, hiszen ez 95 %-kal növeli a hatékonyságot.”

https://detaly.co.il/u-vtoroj-dozy-vaktsiny-bolshe-pobochnyh-effektov/?fbclid=IwAR2gzd9mbOcz_I2bIWqrukRe8I1-_TZGWS8XoIcJvlemy68k1tE-gLH1PLg

Ugyanez a tévéadó jelenti:

A december 31-ig az első dózissal beoltott 800.000 személyből 15.144 személyt teszteltek, ezekből 428 személy tesztje lett pozitív.

https://detaly.co.il/u-428-izrailtyan-obnaruzhili-koronavirus-posle-vaktsinatsii/

Izraelben 4 személy hal meg röviddel az oltások után, köztük két idősebb férfi, akik feltehetően szívinfarktust kaptak néhány órával az oltás után.
https://www.timesofisrael.com/1-in-1000-israelis-report-mild-side-effects-from-vaccine/

Egy 32 éves férfi szociális munkást az oltást követő napon ritka, multirendszerű gyulladásos tünetekkel és szívproblémákkal kellett kórházba szállítani
https://thejewishvoice.com/2021/01/young-man-develops-rare-life-threatening-syndrome-after-covid-19-vaccine/

Dánia
Az ország december 27-én kezdett a Pfizer oltóanyag oltásokkal. Január 6-ig 60.000 embert oltottak be, ketten meghaltak közülük. A hatóságoknak 79, mellékhatásokat okozó esetről van tudomása. A hatóságok véletlenszerűnek tekintik a haláleseteket, melyek nem az oltás miatt következtek be.
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/to-er-doede-efter-vaccine-sammenhaeng-er-mindre-sandsynlig/8422212

Portugália
Sonia Acevedo, 41 éves ápolónő, két kisgyerek édesanyja két nappal a Pfizer oltás után hiretlen meghal.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-9111311/Portuguese-health-worker-41-dies-two-days-getting-Pfizer-covid-vaccine.html?ito=social-facebook

Svájc
Egy 91 éves demens, de más betegségben nem szenvedő férfi röviddel a Pfizer-oltás utá meghal.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-swiss-death-idUSKBN29413Y

Svédország
Egy nyolcvanöt éves férfi egy nappal a Pfizer-oltás után szívinfarktusban meghal.
https://www.theepochtimes.com/four-deaths-in-elderly-reported-from-3-countries-during-first-days-of-vaccine-rollout-authorities-urge-calm_3639786.html

Mexikó
Egy 32 éves belgyógyásznőt kórházba kellett szállítani az oltás után, agyvelő és gerincvelő gyulladásra utaló görcsös tünetekkel.
https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-mexico-vaccines-idUSKBN2970H3

Az összeállítás és az adatok nem teljesek és óráról órára frissülhetnek. Tudatosan kihagytunk olyan eseteket, amelyek ugyan valószínűsíthetők, de főáramú hírforrások még nem erősítették meg (pl a facebook-on terjednek).
Csak remélhetjük, hogy az itt idézett adatokat úgy a média, mint egészségügyünk felelős személyei, beleértve az oltási kockázatokról tájékoztató orvost jelentőségének megfelelően kezeli, azaz nem hallgatja el. A beteg, illetve a betegségtől félő egészséges személy pedig remélhetőleg ezek alapján dönt:
oltás; igen vagy nem, és ha igen, akkor hagyományos vakcina vagy mRNS illetve vektorbázisú oltóanyag.
És végül egy ábra, a döntést megkönnyítendő:

Covid-19 betegek túlélési rátája korcsoportokra lebontva a CDC statisztikái alapján

2021 január
Összeállította: Király József

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

Add a Comment
 1. Remek összefoglalás.
  Szegény Tiffany Dower-t azért ne hagyjuk ki, a legelső áldozatok között volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük