Német orvosok a kötelező Covid-oltás ellen

2021 decemberében 380 német orvos nyílt levelet írt a szövetségi kancellárnak, a szövetségi és tartományi egészségügyi minisztereknek, a Német Etikai Tanácsnak, a német Bundestagban képviselt pártoknak, a Német Orvosi Kamarának, az Egészségügyi Biztosítók Országos Szövetségnek és különféle médiáknak.

Tisztelt képviselők!

Tisztelt Kancellár Úr!

Nagy aggodalommal tapasztaljuk, hogy társadalmunk megoszlik a COVID ellen oltottakra és beoltatlanokra, és hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik a beoltatlanokra, hogy oltassák be magukat.

Felszólítjuk a kormányt, hogy vessen véget ennek a megosztottságnak, hagyjon fel minden olyan közvetlen és közvetett kényszerintézkedéssel, amely a korábban beoltatlanok beoltására irányul, és aktívan is akadályozza meg azokat.

A következőkben elmagyarázzuk, hogy az oltási kényszer vagy nyomás bármilyen formája miért nem indokolt és etikailag miért nem igazolható.

A védőoltások hatékonysága a súlyos COVID-19 betegség elleni védelemben

A COVID-19 elleni oltóanyagok regisztrációs vizsgálatai a 60-95%-os relatív vakcinázási hatékonyságot mutattak a fertőzés megelőzésében. Az utánkövetés azonban csak 10-14 hétig tartott [1–4]. A rövid megfigyelési idő és az alacsony esetszám miatt azonban nem lehet nyilatkozni a hosszú távú hatásosságról, a súlyos lefolyások vagy halálozások megelőzéséről. Itt az oltott és be nem oltott emberek megfigyelését vizsgáló tanulmányokra van szükség.

Egy ilyen tanulmány egyik fontos példája egy nagy, összehangolt kohorsz-vizsgálat Izraelből, amelyben 596 618 beoltott és beoltatlan embert hasonlítottak össze a COVID-hoz kapcsolódó kórházi kezelés vagy halálozás kockázata tekintetében [5]. A beoltott emberek relatív kockázat-csökkenése a kórházi kezelés tekintetében 58%-os volt, ami máris jóval alacsonyabb, mint amit kulcsfontosságú és a rendkívüli engedélyezést lehetővé tevő tanulmányok szuggeráltak. Az abszolút kockázatcsökkenés azonban csak 0,025% volt. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 4000 embert kell beoltani, hogy egy kórházi kezelést elkerüljünk. Ami a halálesetek megelőzését illeti, még az abszolút kockázatot is csak 0,0039%-kal csökkenti az oltás. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 26 000 embert kell beoltani egy COVID-fertőzéssel összefüggő haláleset megelőzése érdekében. Így rendkívül kicsi annak a valószínűsége, hogy az egyén védettséget kap az oltással, ezért ezt szembe kell állítani az oltás kockázataival. Jelenleg számos más megfigyelési tanulmány létezik, amelyek nagyon hasonló eredménnyel járnak.

A SARS-CoV-2 mutánsok elleni vakcinák hatékonysága az idő múlásával

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a vakcinázás hatékonysága idővel csökken. A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a vakcinázás relatív hatékonysága a teljes immunizálás utáni 90%-ról közvetlenül négy hónap után körülbelül 65%-ra esett [6]. Ezenkívül a tanulmány kimutatta, hogy 2021 júliusában úgy a beoltott, mint a be nem oltott alanyok körében jelentősen megnőtt a delta-variáns fertőzések száma, ami arra utal, hogy az oltás hatékonysága nemcsak idővel csökken, hanem a delta-variáns esetében is kevésbé hatásos. Ebben a vizsgálatban nem lehetett nyilatkozni a kórházi kezelés és a halál elleni védelemről, mivel csak egy kórházi felvételt figyeltek meg, halálesetet bekövetkezése nélkül.

Egy nemrégiben közzétett svédországi kohorsz-tanulmány behatóan megmutatja, hogy a vakcinázás hatékonysága hat-hét hónap után olyan meredeken csökken, hogy a védettség már nem feltételezhető [7]. Ezt a tényt a kórházakban és intenzív osztályokon kezelt beoltott COVID-betegek növekvő száma is tükrözi.

Még a sokak által propagált frissítő oltások sem oldják meg a COVID-problémát. Egy izraeli tanulmányban a 60 év feletti betegek esetében az emlékeztető oltás miatti súlyos COVID-lefolyás abszolút kockázat-csökkenése 0,18% volt, egy hónapos megfigyelési időszak mellett [8]. A fiatalabb és egyébként egészséges emberekre vonatkozó megfelelő tanulmányok teljes mértékben hiányoznak. Különösen nem ismert, hogy a vakcinázás és az emlékeztető oltás hatékony lesz-e az olyan új variánsok ellen, mint az “Omikron”.

 A COVID-oltás kockázatai

A vonatkozó adatbázisok létrehozása óta ilyen rövid idő alatt egyetlen gyógyszerről vagy vakcináról sem érkezett annyi jelentés súlyos mellékhatásokról és halálesetekről, mint a COVID-19 elleni vakcinákról. A Paul Ehrlich Intézet 2021. szeptember 20-i biztonsági jelentésében több mint 156 360 incidensről számolt be a németországi COVID-oltással kapcsolatban [9]. A be nem jelentett esetek száma valószínűleg ennek sokszorosa. A bejelentett esetek között 1450 haláleset, 15122 (az összes oltás 0,015%-a) pedig súlyos (kórházi felvételt igénylő) minősítésű eset volt. A legjellemzőbb súlyos mellékhatások, amelyek nagy valószínűséggel az oltások következményei, többek között a szívizomgyulladás és szívburokgyulladás, súlyos allergiás reakciók (anafilaxia), trombózis (tüdőembólia, agyvérzés, szívroham), vérlemezkék hiánya (trombocitopénia, vérzés) és teljes testbénulás (Guillain-Barré szindróma).

A már ismert súlyos mellékhatások és egyéb, még jórészt feltáratlan negatív hatások hosszú távú következményei, mint például a gyulladásos folyamatok antitest-függő fokozódása újbóli fertőzés esetén [Antibody-dependent-enhancement, ADE], valamint a immunkomplex- és autoimmun betegségek kialakulása a nukleozid-módosított mRNS vakcinák következtében, az eddigi rövid megfigyelési idők miatt egyelőre beláthatatlanok.

 A beoltottak és nem oltottak fertőzőképessége

A jelenlegi tanulmányok azt mutatják, hogy sem a vírusterhelés, sem a fertőzést továbbító emberek száma nem különbözik a beoltott és a beoltatlan között [10] [11]. Ezért a beoltottak ugyanolyan fertőzőek, mint a be nem oltottak, és ugyanúgy hozzájárulhatnak a betegség terjedéséhez. Ezeket az eredményeket a Public Health England által végzett nagy populációs vizsgálat is megerősítette: ugyanazokat a PCR Ct értékeket találták úgy a beoltott, mint a be nem oltott, alfa- és delta-variáns fertőzésben szenvedő alanyoknál [12].

Gyógyultak oltása

Nincs egyetlen olyan vizsgálat sem, amely a klinikailag releváns végpontok tekintetében igazolná a vakcinázás előnyeit azok számára, akik felépültek. Azoknál, akik felépültek, nagyon alacsony a kiújulás kockázata, és még kisebb a kockázata a betegség súlyos lefolyásának. Egy katari vizsgálatban a kiújulás kockázata egy éven belül a beoltatlan gyógyulások esetén 0,37%, a súlyos lefolyás kockázata csak 0,001% volt, és egyetlen haláleset sem volt [13]. Még ha az oltási vizsgálatok magas relatív kockázatcsökkentését a gyógyultak kollektívájára is átvisszük, az NNV értéke, annak mérőszáma, hogy egy súlyos lefolyású megbetegedést az oltással megelőzzünk, meghaladja a 100 000-et.

A COVID-19 vakcinák előnyei és ártalmai közötti egyensúly

Az előny-kár arány mérlegelésekor figyelembe kell venni annak személyes kockázatát, hogy egy személy súlyosan megbetegszik a COVID-19-ben, vagy belehal a betegségbe. Ezt a kockázatot elsősorban az életkor és a meglévő krónikus betegségek határozzák meg. Egy szisztematikus áttekintés kimutatta, hogy a COVID miatti halálozás kockázata körülbelül 10 000-szer nagyobb a 80 év felettiek esetében, mint a 10 év alatti gyermekek esetében [14]. Ezt a tényezőt figyelembe kell venni az oltás előnyeinek és ártalmainak mérlegelésekor. A Paul Ehrlich Intézet biztonsági jelentésében szereplő számok arra utalnak, hogy a súlyos mellékhatások körülbelül olyan gyakoriak a gyermekeknél, mint a felnőtteknél. Sőt, a szívizom-gyulladás valószínűleg gyakrabban fordul elő gyermekeknél és serdülőknél. Ráadásul gyermekeknél a súlyos COVID-19-betegség vagy akár a COVID-halál megelőzéséhez szükséges védőoltások száma megsokszorozódik. Ebből arra lehet következtetni, hogy a gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek oltásának haszon-ártalom aránya nagy valószínűséggel negatív, vagyis az oltás több kárt okoz, mint maga a súlyos COVID-19 betegség. Legfeljebb időseknél és súlyos lefolyású kockázati tényezőkkel rendelkezőknél érvényesülhet az oltás esetleges védő hatása. A rövid távú védőhatás és az emlékeztető oltások negatív következményei még ezt a hasznot is kétségessé teszik, ahogyan pl. az izraeli példa azt mutatja. Emellett figyelembe kell venni, hogy sok lehetséges, az oltások által okozott hosszú távú károsodás a megfigyelési idő hiánya és a hiányos dokumentáció miatt még nem ismert.

Ezen okok miatt mindenkinek szabadon kell, hogy dönthessen az oltás mellett vagy ellen, miután őszinte tájékoztatást kapott az előnyökről és kockázatokról. A védőoltás közvetlen vagy közvetett kötelezettsége a rendelkezésre álló ismeretek alapján sem nem indokolható, sem etikailag nem indokolható.

Következtetés

A COVID-19 elleni védőoltások abszolút, egyéni haszna a lakosság átlagában marginális. Ez magasabb lehet a súlyos COVID kockázatának kitett embereknél. A vakcinák azonban még ezeknél az embereknél is rejtenek magukban ismeretlen kockázatokat a negatív hosszú távú hatások miatt. A fiatal és egészséges emberek, de mindenekelőtt az egészséges gyermekek és serdülők esetében az oltás nem javasolandó, mivel a súlyos mellékhatások és a hosszú távú hatások kockázata messze meghaladja a lehetséges előnyöket.

Az az állítás, hogy a védőoltás megvéd másokat a COVID-19-től, hiteltelen és nem igazolható, tekintettel a beoltott emberek magas esetszámára, valamint arra, hogy nincs különbség a beoltott és a be nem oltott emberek fertőzőképességében.

A felépültek oltásának sem tudományos, sem fertőzés-epidemiológiai szempontból nincs értelme.

Ezért követeljük

  • az oltatlan gyermekek és fiatalok társadalmi részvételből való kizárásának és korlátozásának azonnali megszüntetését
  • az esetleges káros mellékhatásokat ártalmatlan színben feltüntető egyoldalú oltási tájékoztatás azonnali leállítását, valamint a lakosság oltási kötelezettségének megszüntetését
  • Az oltatlanokkal szembeni diszkrimináció azonnali megszüntetését a közéletben, a munkahelyen, az iskolákban és a napköziotthonokban
  • Hogy a politikai és orvosi döntéshozók térjenek vissza a (tudományos) semlegességhez, felhagyva az eddig folytatott – lobbicsoportokat előnybe hozó – pánikpolitikával, amely szándékosan figyelmen kívül hagyja a tudományos tényeket és lábbal tiporja az alapvető demokratikus szabadságjogokat.

_____________________________________________

Prof. Dr. Andreas Sönnichsen, bel- és általános szakorvos, München/Bécs

Dr. Magdalena Resch, orvos, 92637 Weiden

Dr. Steffen Rabe, gyermekgyógyászati és ifjúsággyógyászati szakorvos, 81245 München

Dr. Martin Hirte, gyermekorvos, 82211 Herrsching

Prof. Dr. Dr. H. c. Lengfelder, Edmund orvos és sugárbiológus, az Otto Hug Egészségügyi és Környezetvédelmi Sugárintézet igazgatóságának elnöke, 80937 München

Dr. Daniel Beha, általános szakorvos, 92224 Amberg

Prof. Dr. habil. Karl Hecht, Neurofiziológia és űr-orvostudomány, 12559 Berlin

Prof. Dr. Klaus Steger, Molekuláris Biológia, 35392 Gießen

Dr. Ronald Weikl, nőgyógyászati és szülészeti szakorvos, 94032 Passau

Dr. Walter Weber, belgyógyász orvos, 22303 Hamburg

Dr. Wolf Bergmann, általános szakorvos, homeopátia, 79102 Freiburg

Christine Roch, orvos, homeopata, 91126 Schwabach

Dr. Grüner, Andreas J, általános szakorvos; Sürgősségi orvostudomány, 06108 Halle

Dr. Heidi Göldner, általános szakorvos, 35619 Braunfels 5

Igor Jahraus, anesztézia specialista, 74722 Buchen

Dr. Leist Rebekka, nőgyógyász, 80331 München

Dr. Leschik, Susanne, szemész, 38820 Halberstadt

Mennicke Marietta, a gyermek- és serdülőkori orvos (nyugdíjas), 19288 Ludwigslust

Dr. Nadja Weinbach, a pszichoszomatikus orvoslás specialistája, 67292 Kirchheimbolanden

Dr. Ilse Schütze, háziorvos, 03172 Guben

Dr. Oliver Samson, fogorvos, 32423 Minden

Christina Reulen, általános orvos, 41334 Nettetal

Dr. Claudia Schoene, járványtanra és trópusi állatgyógyászatra szakosodott állatorvos, 48149 Münster

Maria Felber, orvos, 04109 Lipcse

Heidemann Beatrix, orvos, 87724 Ottobeuren

Dr. Angela Zilch, fogorvos, 38448 Wolfsburg

Martina Pietschmann, háziorvos, 82375 Emmering

Dr. Christian Frank, belgyógyász szakorvos, 85250 Altomünster

Dr. univ. Ingrid Kiesel, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos és általános szakorvos, 82131 Gauting

Dr. Kai Besserer, pszichiátriai és pszichoterápiás specialista, 80336 München

Dr. Trebin, Ernst, általános orvos, 96047 Bamberg

Dr. Frigowitsch Emilie, általános orvostudomány, pszichiátria és pszichoterápia, 1030 Bécs

Susanna Masur, állatorvos/kiropraktőr, 07570 Weida

Dr. Elisabeth Hutter, Nőgyógyászat, Pszichoterápia, 68161 Mannheim

Dr. L. Meiners, belgyógyász orvos, 48691 Vreden

Bastian Robeck, fogorvos, 46414 Rhede

Dr. Martin Krivacek, aneszteziológus, 94560 Offenberg

Dipl. med. Gudrun Daugs, Gyermekgyógyászat, 13467 Berlin

Dr. Andrea Karhof, Nőgyógyászat/Szülészet, 68161 Mannheim

Dr. Funke, Bernd, általános fogászati ​​szakorvos, 07545 Gera Beatrix Eckhoff, orvos, 80336 München

Barbara Dohmen, általános /környezetgyógyászati ​​szakorvos, 79730 Murg

Dr. Helmut Kilp, fogorvos, 35708 Haiger

Michael Kübler, a holisztikus orvoslás orvosa, CH-4310 Rheinfelden

Dr. Otto-Hartmut Brinkmann belgyógyász, 49565 Bramsche

Dr. Corinne Henker, a nukleáris medicina specialistája, 51465 Bergisch Gladbach

Ritter, Astrid, állatorvos, 01139 Drezda

Dr. Ulrich Woestmann, általános szakorvos, 47803 Krefeld

Dr. Marcus Langhammer, gyermekgyógyászati ​​szakorvos, 04275 Lipcse

Dr. Klink, Hartmut, szemészeti szakorvos, 74653 Künzelsau

Dr. Ute Krüger, patológiai specialista, 39185 Kalmar, Svédország

Dr. Jürgen Voit, háziorvos, 90429 Nürnberg

Dr. Klaus Roman Hör, általános szakorvos, fogorvos, 93449 Waldmünchen

Dr. Dieter Bauer, általános szakorvos nyugdíjas, 83098 Brannenburg

Tobias Pantforder, ortopédiai specialista, 45711 Datteln

Dr. Joana Krause, szájsebészeti, implantológiai szakorvos, 37120 Bovenden

Kron, Rolf, háziorvos – homeopátia, 86916 Kaufering

Brigitta Smit-Fornahl, állatorvos, 58579 Schalksmühle

Katrin Scheer-Lührs, Nőgyógyászat és Szülészet, 14482 Potsdam

Kumpf Ines fogorvos, 09669 Frankenberg

Ann Katrin Reiter, állatorvos, 67550 Worms

Dr. Waltraud Parta-Kehry, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, 69115 Heidelberg

Halina Söbke, állatorvos, 48308 Küld

Dorothee Göllner, gyermek- és serdülőgyógyászati ​​szakorvos, TCM, 59510 Lippetal

Dr. Gerald Weiss, általános szakorvos, 74597 Rechenberg

Dr. Dipl.-Chem. Hans-Peter Utikal, pszichoterápiás szakorvos, 82211 Herrsching

Dr. Peter Wevers, általános szakorvos, 46485

Wesel Lukas Sesterhenn, általános szakorvos, 50127 Bergheim

Dr. Simone Lob, általános és anesztézia szakorvos, 80336 München

Dr. Katharina Lindner, általános szakorvos, 91325 Adelsdorf

Dipl. med. Gunhild Wodni, anesztézia és speciális fájdalomterápia szakorvos, 14471 Potsdam

Dr. Ginter Anita, orvos, 79104 Freiburg

Jenny Mühlberg, fogorvos, 73460 Hüttlingen

Dr. Jürgen Deeg, állatorvos, 01662 Meissen

Prof. Dr. Steffen Schulz, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, informatikus orvos, 15526 Bad Saarow.

Jette Limberg-Diers, orvos, 21521 Wohltorf

Josef Diers, gyermekgyógyász szakorvos, 21521 Wohltorf

Dr. Karin Bender-Gonser, fogorvos, 60329 Frankfurt

Dr. Jansen-Claessens, Jutta, fogorvos, 48485 Neuenkirchen

Dr. Thomas Külken, általános szakorvos, 79219 Staufen

Diemer, Andreas, általános orvoslás/természetgyógyászat, 76593 Gernsbach

Dr. Torsten Traut, általános orvos, 99817 Eisenach

Paula Huchting, háziorvos, 04668 Grimma

Thomas Thraen, pszichoszomatikus orvoslás és pszichoterápia szakorvos, 89231 Neu-Ulm

Dr. Ulrike Husmann, a pszichoszomatikus orvoslás specialistája, 70191 Stuttgart

Pamela Vasters, gyakorlati állatorvos, 98527 Suhl

Dr. med. Klaus Pankrath, sebészeti szakorvos, 15806 Zossen

Dr. Regina Pankrath, általános szakorvos, 15806 Zossen

Andrea Willmann, nőgyógyász szakorvos, 88456 Ingoldingen

Dr. Jürgen Reiter, állatorvos, 64653 Lorsch

Reiter, Ute, állatorvos, 64653 Lorsch

Dr. Johannes Latzel, általános szakorvos, 7911 Freiburg

Dr. Gabriele Marx, nőgyógyász szakorvos, 68519 Viernheim

Dr. Christine Aschermann, neurológus, pszichoterápia, 88299 Leutkirch Dr. Sabine Spieker, általános szakorvos, 77855 Achern

Dr. Heike Trepels, általános orvos, 52349 Düren

Claudia Auch, általános orvos, 21423 Winsen

Dr. Schmidt, Rainer patológia szakorvos, gyermek- és serdülőgyógyászati ​​szakorvos, 29462 Wustrow

Dr. Dörte von Dr. igalski, gyermek- és serdülőgyógyászati ​​szakorvos, 35037 Marburg

Dr. Johanna Hellmuth, aneszteziológiai szakorvos, 34277 Fuldabrück

Dr. Angela Müller belgyógyász szakorvos, 82140 Olching

Dr. Manfred Dittmar, belgyógyász szakorvos, 26810 Westoverledingen

Dr. Brigitte Ottstadt, bőrgyógyász és nemigyógyász szakorvos, 79238 Ehrenkirchen

Dr. Christin Gramsch, általános orvos, természetgyógyász, 17429 Seebad Bansin

Dipl.-Med. Grit Behrend, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, 14482 Potsdam

Mofidi Afarin, általános szakorvos, 52072 Aachen

Dr. Carola Javid-Kistel, orvos, homeopata, 37115 Duderstadt

Dr. Vera Gojic, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, 80805 München

Dr. Hilmar Koschwitz, üzem és belgyógyászati ​​szakorvos, 28876 Oyten

Dr. Gregor Christoforis, belgyógyász szakorvos, 82008 Unterhaching

Dr. Armin Götte, általános szakorvos, 23948 Elmenhorst

Uta Voit, állatorvos, 07907 Schleiz

Thomas Gimpel, állatorvos, 22399 Hamburg

Dr. Tina Lindermaier, orvos, 81667 München

Samira Mohamed, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, 03048 Cottbus

Dr. Annette Bänsch-Richter-Hansen, pszichoterapeuta, gyermek- és serdülőpszichiátriai szakorvos, 65187 Wiesbaden

Dr. Bodo Cramm, általános szakorvos, 53115 Bonn

Dr. Katja Zieber, fogszabályzó szakorvos, 61348 Bad Homburg

Dr. Monika Volz-Osenberg, általános orvos, TCM, 65193 Wiesbaden

Barbara Berg, általános szakorvos, 88353 Kißlegg

Dr. Johannes Ebbers, fül-orr-gégész szakember, 78345 Moos

Valeska Richter-Oldekop, háziorvos i. R., 21335 Lüneburg

Dr. Adolf Ludwig Wasmer, általános és aneszteziológiai, természetgyógyászati ​​szakorvos. Pszichoszomatika, 79418 Schliengen

Dr. Cornelia Dorn, gyermek- és serdülőgyógyászati ​​szakorvos, 04509 Delitzsch

Dr. Christine Köster, fül-orr-gégészeti szakorvos, 57439 Attendorn

HeiDr. un Schlenker, pszichoterapeuta, 83071 Stephanskirchen

Juliane Knüppel, állatorvos, 91090 Effeltrich

Dr. Sophia Papadopoulou, általános szakorvos, 79102 Freiburg

Dr. Gerhard Kappeler, általános szakorvos, 78567 Fridingen

Dr. Charilaos Zourelidis, aneszteziológiai szakorvos, 94569 Stephansposching

Dr. Ines Pistner, anesztéziás és intenzív terápiás orvos, 99094 Erfurt

Prof. Dr. Dr. Hans Pistner, száj- és állcsontsebészeti szakorvos, 99094 Erfurt

Dr. Fritz Friedl, általános szakorvos, 83022 Rosenheim Dr. Bettina

Michels-Maisch, orvos, 63486 Roßdorf

Mörbitz Ines, általános szakorvos, 04157 Lipcse

Claudia Eisenhut, általános szakorvos, 83512 Wasserburg

Dr. Norbert Steinecker, fogorvos, 10997 Berlin

Dr. Julia Horst, általános szakorvos, 14612 Falkensee

GuDr. un Honnef, aneszteziológiai szakorvos, 12157 Berlin

Dr. Beate Latour, háziorvos, 64673 Zwingenberg

Dr. Hans-Rudolf Milstrey, belgyógyászat, kardiológia, angiológia, megelőző gyógyászat, rehabilitáció, 41749 Viersen

Dr. Martin Feichtinger, gyermek- és serdülőpszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, 99084 Erfurt

Dr. Michael Knoch, iskolaorvos, 10961 Berlin

Oliver Raab, fogszabályozási szakorvos, 18107 Rostock

Richter Erika, általános szakorvos, 35043 Marburg

Julia Veil belgyógyász szakorvos, kardiológus szakorvos, sürgősségi szakképesítés, 88699 Bruckfelden

Dr. Hans-Peter Krause, általános szakorvos, 42115 Wuppertal

Dipl. – Med. Dorothea Oertel, általános orvos 19209 Klein Welzin

Dr. Elke Fritsch-Metzger, belgyógyász, tüdőgyógyász szakorvos, 87629 Füssen

Dr. Martin Metzger, aneszteziológiai szakorvos, 87629 Füssen

Dr. Jörg Fischer, fogorvos/fogszabályozási szakorvos, 18190 Sanitz

Dr. Rainer Schäferkordt, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, 19258 Boizenburg

Juliane Gralla, fogorvos, 44623 Herne Berit Höffkes, fogorvos, 44623 Herne

Dr. Astrid Schierwater-Raimondi, általános orvos természetgyógyászattal, 81547 München

Christina Siebicke, általános szakorvos, 23566 Lübeck

Sabine Schelling, általános szakorvos, 73312 Geislingen

Dr. Panja Platzer, a pszichoszomatikus orvoslás specialistája, 19055 Schwerin

Gerhard Maier, általános és pszichoterápiás szakorvos, 88662 Überlingen

Dr. Andreas Becking, belgyógyász és pszichoterápia szakorvos, 79098 Freiburg

Dr. Nadja Averbeck, továbbképző orvos, gyermekgyógyászat és ifjúsággyógyászat, 86633 Neuburg

Ellen Schindler, állatorvos, 96181 Ruahenebrach

Dr. Hildegard Faust-Albrecht, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos/homeopata orvos, 82008 Unterhaching

Dr. Tilo Koch, fogorvos, 09405 Gornau

Dr. Christian Stein, osteopathia orvosa, 30159 Hannover

Maria Schmidtke, belgyógyász rezidens, xxxxx xxxxx

Cord Uebermuth, szemészeti szakorvos, 40225 Düsseldorf

Dr. Wolff Kersten kontra Düring, háziorvos, 79098 Freiburg

Dr. Günther Riedl, gyermekgyógyász szakorvos, 29525 Uelzen

Dr. Björn Kappeler, általános szakorvos, 78567 Fridingen

Gesa Sitaras, általános orvos és az antropozófiai orvoslás orvosa, 34134 Kassel

Dr. FrieDr. ich Stöhr, általános szakorvos, 35085 Dreihausen

Dr. Sascha Kuschke, háziorvos, 79102 Freiburg

Dr. Ines Hiller, általános szakorvos, higiéniai szakorvos, üzemorvos, 10711 Berlin

Elisabeth Walter, fogorvos, 12161 Berlin

Dr. Ronny Henke, általános szakorvos, 99510 Apolda

Annegret Klevenow, pszichiátriai szakorvos, 67065 Ludwigshafen

Dr. Yvonne Höfer, orvos, 14774 Brandenburg

Dr. Elisabeth Credo, belgyógyász szakorvos, 99099 Erfurt

Birgit Imdahl, pszichiátriai pszichoterápiás orvos, szociálgyógyászat, 78628 Rottweil

Dr. Grausam Andrea, általános szakorvos, 55232 Alzey

Dr. Bernd Wörner, sebészeti szakorvos, 80809 München

Konstantin Scholz, a pszichoszomatikus orvoslás specialistája, 09337 Callenberg

Dr. Martin Hesse, fül-orr-gégészeti szakorvos, 99084 Erfurt

Dr. Daniel Zeiss, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, 30177 Hannover

Susanne Schorr, háziorvos/általános nyugdíjas, 21271 Hanstedt

Brigitte Möser, általános szakorvos, 14532 Kleinmachnow

Franz Bonsch, általános szakorvos, 79312 Emmendingen

Dr. Johanna Sach, pszichoszomatika szakorvos, 21335 Lüneburg

Dr. Stefan Thiel, általános orvos, kiropraktika, természetgyógyászati ​​kezelés, 01796 Pirna

Markward Stoll, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, 80336 München

Dr. Doris Jacob, belgyógyász szakorvos, 37083 Göttingen

Dr. Theresa Riedlberger, általános szakorvos, 86633 Neuburg

Dr. Wolf-Jakob Neff, általános , természetgyógyászati ​​szakorvos, 79346 Endingen

Dr. Carolina Urban, fogorvos, 09648 Kriebstein

Dr. Renate Roth, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, 76327 Pfinztal

Christian Berus, anesztézia szakorvos, 78727 Oberndorf am Neckar

Dr. med. Czimmek Angelika háziorvos, 46395 Bocholt

Friedgard von Pilsach, általános orvos, 14550 Groß Kreutz

Dr. Hedwig Obermayer, háziorvos, 90765 Fürth

Dr. Bianca Bause-Ottomann, fogorvos, 37345 Am Ohmberg

Dr. Gabriele Werner, belgyógyászati ​​és általános szakorvos, 42103 Wuppertal

Maria Rauschenbach, fogorvos, 01307 Drezda

Dr. Rüdiger Dahlke, általános orvos, 8462 Gamlitz

Ludmila Wilde, nőgyógyász/továbbképző orvos, 87700 Memmingen

Dr. dent MSc okl Ernst Hundsdorfer, fogorvos, 84048 Mainburg

Dr. Claudia Wagner, fogorvos, 79288 Gottenheim

Dr. Brigitte Zahn, nőgyógyász szakorvos, 83022 Rosenheim

Dr. Ulrich Thies, általános szakorvos, 79098 Freiburg

Melanie Enders, urológiai szakorvos, 34125 Kassel

Dr. Heinrich Worring, általános szakorvos, 87629 Füssen

Severina Reinhardt, általános továbbképzési segédorvos, 99423 Weimar

Dr. Sabine Lohse, kisállat-szakállatorvos, 07546 Gera

Dr. Kohl Norbert, gyermek- és serdülőgyógyászat, gyermek- és serdülőpszichiátria, pszichoterápia szakorvos, 61118 Bad Vilbel

Regina Lex, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, 85077 Manching Hermann Lex, orvos, 85080 Gaimersheim

Colin Frankenstein, fogorvos, 01445 Radebeul

Dr. Hans-Peter Car, szemész, 81547 München

Daniel Reinhardt, gyermekgyógyász szakorvos, 99423 Weimar

Torsten Mahn belgyógyász szakorvos, palliatív gyógyászat, speciális fájdalomterápia, sürgősségi orvos, egészségügyi etikai tanácsadó, 04277 Lipcse

Dr. Torsten Reum, farmakológiai és toxikológiai szakorvos, pszichoszomatikus orvoslás és pszichoterápia szakorvos, 88427 Bad Schussenried

Dr. Luisa Peter, zsigeri sebészeti szakorvos, 99438 Bad Berka

Cajus Wacker, általános szakorvos, 78597 Irndorf

Ruth Kohl-Munthiu, gyermek- és ifjúsággyógyászati ​​szakorvos, 61118 Bad Vilbel

Dr. Juliette Haase, orvos a pszichoszomatikus orvoslás és pszichoterápia szakorvos, 79115 Freiburg

Dr. Matthias Gestewitz, neurológiai, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, 99096 Erfurt

Andreas Seelig, neurológiai szakorvos, neurológiai szakorvos, 10967 Berlin 13

Mandy Haupt, továbbképző orvos, gyermek- és serdülőpszichiátria, 99423, Weimar

Ulrike Sill, általános szakorvos, 83620 Feldkirchen-Westerham

Dr. Hans Christian Foerster, általános orvos, 96465 Neustadt

Bonnyai Hanna, ortopéd/baleseti sebész szakorvos, gyermeksebész szakorvos, 04105 Lipcse

magán Doz. DDr. Morkl Sabrina, pszichiátriai és pszichoterápiás orvostudomány, 8047, Graz

Dr. Schwarz Dániel, Pszichiátria és Pszichoterápia (rezidens orvos), 06618 Naumburg

Dr. Göran Wild, sebészeti/traumasebészeti szakorvos, 04315 Lipcse

Dr. Georg Liehr, fogorvos, 79664 Wehr

Dr. Sabrina Lehré, Hagyományos Kínai Orvoslás, 10245 Berlin

Dr. Susan Wild, anesztézia szakorvos, 04229 Lipcse

Dr. Eberhard Künzel, radiológiai szakorvos, anatómia szakorvos, 04416 Markkleeberg

Wout Vanloffeld, háziorvos (nyugdíjas), 21785 Belum

Dr. Kai Herthneck, pszichoanalitikus, 72074 Tübingen

Dr. Simone Goldhammer, általános szakorvos, 04109 Lipcse

Dr. Olaf Meyer-Hamme, általános szakorvos, 73650 Winterbach

Dr. Anke M. Funk, diagnosztikus radiológia szakorvos, 28201 Bremen.

Dr. Hellmut Kalbe, szemész, 60437 Frankfurt

Wolfgang Heinemann, általános szakorvos, 78532 Tuttlingen

Dr. Anja Wiegandt, gyermek- és serdülőpszichiátriai szakorvos, 79312 Emmendingen

Dr. Mantel Thomas, gyermek- és serdülőpszichiátriai és pszichoterápiás, neurológiai és pszichiátriai szakorvos, 88699 Frickingen.

Dr. Hiltrud Gebelein, nyugdíjas fogorvos, 01936 Schwepnitz

Monika Hornbach, Kínai Orvostudomány, 60320 Frankfurt

Dr. FrieDr. ich Brand, fogorvos, 12205 Berlin

Dr. Ellen Albert, fogorvos, 12205 Berlin

Dipl.-Stom. Andreas Pech, fogorvos, 03172 Guben

Dipl. Sabine Mahr, fogorvos, 02699 Puschwitz

Prof. Dr. Sven Hildebrandt, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, 01324 Drezda

Dipl. med. Meißner, Wilfried, anatómia, pszichiátria, pszichoterápia szakembere, Saalfeld

Dr. Koch, Lydia, belgyógyászatban tevékenykedő háziorvos, 01324 Drezda

Dr. Schnitzler, Anja fogorvos, 72141 Walddorfhäslach

Dr. Michael Blum, általános orvoslás, homeopátia szakorvos, 88605 Meßkirch

Dr. Eva Blum, általános szakorvos, homeopátia, 88605 Meßkirch

Dr. Christfried Preußler, általános szakorvos, 88662 Überlingen

Christel Buderath, általános és akupunktúrás szakorvos, 04275 Lipcse

Léo Leblanc, pszichiátriai továbbképző orvos, 06618 Naumburg

Sabine Brunner-Hagazy, általános orvos, 96489 Niederfullbach

Dr. Mark Etz, fogorvos, 69151 Neckargemünd

Dr. Katrin Meitsch, általános szakorvos, 04157 Lipcse

Dr. Matthias Gebelein, fogorvos, 78713 Schramberg

Dr. Cornelia Böttcher, fizikai és rehabilitációs szakorvos, 82194 Gröbenzell

GuDr. un Schnellbacher, belgyógyász/nefrológia szakorvos, 10318 Berlin

Dr. Josef Grießhaber, általános szakorvos, homeopátia, 88637 Kreenheinstetten

Dr. Maria Bovelet általános orvos 14469 Potsdam

Dr. Nicole Blohm, orvos, 28219 Bremen

Dr. Heinrich Günther, belgyógyász szakorvos nyugdíjas, 01259 Drezda Rainer Schmid, orvos, 82386 Huglfing

Rudolf Haug, pszichoterápiás orvoslás szakorvos, 88447 Warthausen

Dr. Georg Mehringer, általános szakorvos, 82444 Schlehdorf

Dr. Katja Miersch, Belgyógyászat, 80469 München

Dr. Notburga Schmid, tüdőgyógyász szakorvos, A-2380 Perchtoldsdorf

Dr. med. Paling Petra, háziorvos, 97082 Würzburg

Jutta Hasenbein, állatorvos, 65589 Hadamar

Dr. Angelika Eisenack belgyógyász, diabetológus, 85579 Neubiberg

Dr. Peggy Schwarz, általános szakorvos, 12621 Berlin

Dr. Klaus Thies, gyermekgyógyászati ​​és ifjúsággyógyászati ​​szakorvos, 28203 Bremen

Dr. Volker Heinbuch, belgyógyászat, geriátria, palliatív gyógyászat, sürgősségi orvostudomány szakorvosa, 98699 Veilsdorf

Dr. Katja Sohr, általános szakorvos, 09119 Chemnitz

Dr. Anke Woitzik, állatorvos, 04442 Zwenkau

Dana Härtig, gyermek- és ifjúsággyógyászati ​​szakorvos, 04158 Lipcse

Dr. MSc Carsten Guse, fogorvos, 91154 Roth

Christian Fischer, orvos, 83022 Rosenheim

Rainer Wyslich, általános orvos, 88213 Ravensburg

MUDr. Karina Raabgrund, gyermekorvos, 99096 Erfurt

Dr. Fichtner Anita, általános és üzem szakorvos, 04103 Lipcse

Dr. Abolfazl Ajeli, ortopéd, 96317 Kronach

Dr. Christian Gerhardt, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, 04416 Markkleeberg

Manfred Van Treek, általános orvoslás/természetgyógyász szakorvos, 68519 Viernheim

Stefanie Byrdek, fogorvos, 01587 Riesa

Dr. Ulrich Gläser, általános szakorvos, üzemorvos, 04129 Lipcse

Angela Weichler, radiológiai szakorvos, 37520 Osterode

Dr. Köster Andrea, pszichoterápiás orvos, 27726 Worpswede

Dr. Heike Aden-Schöppach, holisztikus gyógyászat, 63739 Aschaffenburg

Wieser Anita, általános szakorvos, 04155 Lipcse

Dr. Matthias Schüller, fogorvos, 08258 Markneukirchen

Sebastian Schüller, fogorvos, 08258 Markneukirchen

Maria Durand, háziorvos, 82067 Ebenhausen

Dr. Martin Schätzle, bőrgyógyász szakorvos, 78315 Radolfzell

Astrid Paul, általános orvos, 6060 Hall, Tirol, A

Sandra Oesterreich, általános szakorvos, 04289 Lipcse

Dr. S. Birkholz-Lindner, általános szakorvos, 04155 Lipcse

Dr. Gabriele Röttgers, háziorvos, 88662 Überlingen

Dr. Sylvie Schmidt, általános szakorvos, 04651 Bad Lausick

Dipl. med. Kerstin Herrmann, háziorvos / biológiai orvostudomány, 98574 Schmalkalden

Dr. Justine Büchler, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, 01324 Drezda

Dr. Jürgen Borchert, belgyógyász, 28757 Bréma

Dr. Christina Baum, képesített fogorvos, 97922 Lauda-Königshofen

Dr. Karen Dannemann, általános szakorvos, 04155 Lipcse

Dr. Dr. Richard Folger, általános és érsebészeti szakorvos, 95463 Bindlach

Dr. Sebastian Jonscher, fogorvos, 10407 Berlin

Dr. Christian Kessner, Christian, neurológiai és pszichiátriai szakorvos, 01259 Drezda

Dr. Susanne Ilgner, radiológiai szakorvos, 01219 Drezda

Uwe Wilhelm Haspel, általános orvos, természetgyógyász, 10115 Berlin

Kärn, Ulrich, általános szakorvos, 01277 Drezda

Dr. Sven Gerhard Nevermann, általános és üzem szakorvos, 27259 Varrel

Med. Kerstin Aßmann, gyermekgyógyász szakorvos, 01796 Pirna

Dipl. Med. Detlev Aßmann, általános szakorvos, 01796 Pirna

Dr. Kersten Deutschmann, nőgyógyász szakorvos, 01307 Drezda

Heinz Huber, általános szakorvos, 72160 Horb

Dr. Mario Schulze, fogorvos, 01219 Drezda

Dr. Kathrin Junghannß, általános szakorvos, 01844 Neustadt

Dr. Christina Kober, Christina, általános szakorvos, 01900 Großröhrsdorf

Dr. Renate Dicht, belgyógyász szakorvos, 79112 Freiburg

Dr. Christoph Heinritz-Bechtel, nőgyógyászati ​​és szülészeti szakorvos, 08056 Zwickau

Dipl.-Med. Sabine Anders, általános szakorvos, 01734 Rabenau

Dipl.-Stom. Ines Slansky, fogorvos, 02763 Zittau

Dr. Detlef Bracke, Sztomatológia, 02827 Görlitz

Mike Ohnesorge, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, 01309 Drezda

Dr. Heiko Brand-Finsterbusch, fogszabályozási szakorvos, 01662 Meißen

Doris Esche, nyugalmazott általános orvos, 28870 Ottersberg

Anne Krüger, továbbképző orvos (pszichoszomatikus szakorvos), 72631 Aichtal

Ralf Strobl, fogorvos, 88085 Langenargen

Dr. Markus Lothar, általános szakorvos, 04279 Lipcse

Dipl. Doris Frauenlob, fogorvos, 04103 Lipcse

Dr. Anke Denner, belgyógyász szakorvos, 01169 Drezda

Dr. Michael Mörz, patológiai szakorvos, 01099 Drezda

Dr. Volker Schlegel belgyógyász és tüdőgyógyász szakorvos, 06682 Teuchern

Friederike Brink, általános szakorvos, 55130 Mainz

Dr. Dirk Folkens, általános szakorvos, 39345 Flechtingen

Dipl.-Stom. Annelore Schindhelm, fogorvos, 01326 Drezda

Dr. Udo Kamentz, bőrgyógyász, allergiológia, környezet-gyógyászat, 89250 Küld

Dr. Nicole Ludwig, általános szakorvos, 78315 Radolfzell

Renate Christoph, belgyógyász szakorvos, 01219 Drezda

Dr. Matthias Schumann, általános szakorvos, 01917 Kamenz

Dipl.med. Ernst Manno, sebészeti szakorvos, 03046 Cottbus

Dr. Jörg Fuchs, Sebészeti és érgyógyászati ​​gyakorlat, 50858 Köln

Dr. Thanila Weber, fogorvos, 01324 Drezda

Dr. Angela Satran, OÄ, neurológia, 8010 Graz

Dipl. med. Martin Böhmer, gyermekorvos, 02625 Bautzen

Dipl. med. Sabine Böhmer, általános orvos, 02625 Bautzen

Dr. Marie-Luise Junge, belgyógyász szakorvos, 01324 Drezda

Dr. Großer, Berthild, FÄ, általános orvostudomány, 01309 Drezda

MUDr. Großer, Zuzana, általános orvos, 01309 Drezda

Dr. Christina Boekhorst, orvos, 97447 Gerolzhofen

Dr. Christina Brauer-Peters, általános szakorvos, 28329 Bremen

Dr. Philipp Conradi, általános szakorvos, 01219 Drezda

Taslim Bukhari, általános szakorvos, 97447 Gerolzhofen

Dr. Thomas Hoch, fogorvos, környezetgyógyászat, 01917 Kamenz

Dr. Karsten Wurm, ortopédiai szakorvos, 34131 Kassel

Dr. Lena Kallmeyer, Hagyományos Kínai Orvoslás, 97346 Iphofen

Dr. Tanja Efinger, orvos, 78126 Koenigsfeld

Dr. Georg von Ascheraden, általános szakorvos, 06618 Mertendorf

Dr. Andreas Valentien, általános szakorvos, 01069 Drezda

Edeltraud Böttge, neurológiai, pszichiátriai szakorvos, 19075 Varsó

Dr. Bernward Büchler, pszichiátria, pszichoterápia, pszichoszomatika szakorvos, 71364 Winnenden

Torsten Lähteenmäki, pszichiátriai és pszichoterápiás szakorvos, 37073 Göttingen

Jan Hinnerk Hendrksen, doktor, BSc. TCM, 97447 Gerolzhofen

Dr. Gottfried Ebenhöh, ortopédiai szakorvos, 63607 Wächtersbach

Dr. Thomas Vieth, Georgistrasse 101, 09127 Chemnitz

Dr. Markus Krüger, gyermek- és ifjúsággyógyász szakorvos, 21682 Stade

Thomas Haertel, Radiológia, 01326, Drezda

Dr. Solveig Pinkert, általános és anesztézia szakorvos, 01796 Pirna

Dr. Susanna Wasner, Holistic Medicine, 80336 München

Dr. Paul Brandenburg, általános , sürgősségi szakorvos, 10245 Berlin

Prof. Dr. Sucharit Bhakdi, mikrobiológiai és fertőzés-epidemiológiai szakértő, 24238 Martensrade

Dr. Ingrid Heimke, gyermek- és ifjúsággyógyászati ​​szakorvos, 01259, Drezda

Kerstin Wolf, általános szakorvos, 13086 Berlin

Dr. GuDr. un Günzel, gyermek- és serdülőgyógyászati ​​szakorvos, 01259 Drezda

Nicola Fels, gyermekorvos, 47798 Krefeld

Dr. Sabine Tarnovius, Fogszabályozás, 80686 München

Dr. Birgit Hegewald, általános szakorvos, 01099 Drezda

Dr. Barbara Pade-Theisen, háziorvos, 80539 München

Mariangel Rubio Duran, rezidens neurológus, Traunstein

Dr. Gunter Frank, általános orvos, természetgyógyász, 69120 Heidelberg

és az Orvosok a szabad oltási döntésekért egyesület.

Hivatkozások:

  1. Polack FP, Thomas SJ, Kitchin N, Absalon J, Gurtman A, Lockhart S, u. a. Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine. N Engl J Med 2020;383:2603–15.
  2. Baden LR, El Sahly HM, Essink B, Kotloff K, Frey S, Novak R, u. a. Efficacy and Safety of the mRNA-1273 SARS-CoV‑2 Vaccine. N Engl J Med 2021;384:403– 16.
  3. Voysey M, Clemens SAC, Madhi SA, Weckx LY, Folegatti PM, Aley PK, u. a. Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV‑2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK. The Lancet 2021;397:99–111.
  4. Sadoff J, Gray G, Vandebosch A, Cárdenas V, Shukarev G, Grinsztejn B, u. a. Safety and Efficacy of Single-Dose Ad26.COV2.S Vaccine against Covid-19. N Engl J Med 2021;384:2187–201.
  5. Dagan N, Barda N, Kepten E, Miron O, Perchik S, Katz MA, u. a. BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine in a Nationwide Mass Vaccination Setting. N Engl J Med 2021;384:1412–23.
  6. Keehner J, Horton LE, Binkin NJ, Laurent LC, Pride D, Longhurst CA, u. a. Resurgence of SARS-CoV‑2 Infection in a Highly Vaccinated Health System Workforce. N Engl J Med 2021;385:1330–2.
  7. Nordström P, Ballin M, Nordström A. Effectiveness of Covid-19 Vaccination Against Risk of Symptomatic Infection, Hospitalization, and Death Up to 9 Months: A Swedish Total-Population Cohort Study. SSRN Journal [Internet] 2021 [zitiert 2021 Nov 19]; available from: https://www.ssrn.com/abstract=3949410
  8. Bar-On YM, Goldberg Y, Mandel M, Bodenheimer O, Freedman L, Kalkstein N, u. a. Protection of BNT162b2 Vaccine Booster against Covid-19 in Israel. N Engl J Med 2021;385:1393–400.
  9. Paul-Ehrlich-Institut. Beszámoló a Covid-oltások utáni mellékhatásokról, komplikációkról :2021 [2021 Okt 13]; from: https://www.pei.de/SharedDocs/Downloads/DE/newsroom/dossiers/sicherheitsberichte/sicherheitsbericht-27–12-bis-31–08-21.pdf?__blob=publicationFile&v=6
  10. Riemersma KK, Grogan BE, Kita-Yarbro A, Halfmann PJ, Segaloff HE, Kocharian A, u. a. Shedding of Infectious SARS-CoV‑2 Despite Vaccination [Internet]. Infectious Diseases (except HIV/AIDS); 2021 [zitiert 2021 Okt 13]. Available from: http://medrxiv.org/lookup/doi/10.1101/2021.07.31.21261387

Kommentárunk:
Figyelembe véve az arányszámokat, Magyarországon is kellene lennie néháy tucat orvosnak, aki orvosi esküjére és lelkiismeretére hallgatva fölemeli szavát az oltóanyag-maffia és oltásdiktatúra ellen. Ehelyett egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányan vannak, akik ezt meg merik tenni. Nem gondoljuk, hgoy a magyar orvosok kevésbé lennének képzettebbek, kevésbé látnák át a helyzetet, mint német kollégáik. Hogy mégis mi ennek  a hallgatásnak az oka, az egy külön szociológiai tanulmány tárgyát képezhetné.
És azon, hogy úgy megmondóembereink, mint a politika és a médiaszakemberek hallgatnak, mint a sír, meg sem lepődünk.

2022. február
Fordította és közzéteszi:
Király József

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük